Чув, віце-премєр Дмитро Табачник виступає за «обрізання» стипендій. Це правда?

Сергій ОВЧАРЕНКО, студент університету.

Запоріжжя.

Так, на всеукраїнській нараді, присвяченій університетській науці, віце-премєр-міністр висловив «крамольну» думку про обмеження виплат стипендій тим, кому вона не потрібна. Тобто, «мажорам», котрі їздять на навчання в «Бентлі». Дмитро Табачник, особисто чув, виступив жорстко, але справедливо. Він зізнався, що висловлює непопулярні речі, але подальша соціалізація бюджету загрожує національній безпеці країни. Отже, треба протягати ніжки по одежинці. Студентам теж, тому що вони дорого коштують державі. Безоплатна освіта, стипендії, майже безплатні гуртожитки, мовляв, не вяжуться з Болонським процесом. Тому стипендії, зокрема, треба платити лише 10 відсоткам студентів, які цього потребують, до того ж у шість разів більші. А позбавляти їх дітей багатих, у яких і так гроші кури не клюють.

У профільному комітеті Верховної Ради називають замахи на стипендії не зовсім коректними, оскільки їх виплачують не як соціальну допомогу, а за успішне навчання. Щоб ухвалити пропозицію чиновника Кабміну, потрібно насамперед змінити законодавство, вважає заступник голови Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Віталій Курило.

Загалом ідея шановного віце-премєра змахує на бажання Леоніда Черновецького змусити багатих платити за бідних (комунальні послуги). От тільки ніхто не може розяснити, які критерії і механізм визначення бідних і багатих. «Мобілки» і «Бентлі»?

Ініціативи а-ля Робін Гуд мають продовження: пропонується розподіляти стипендії самим студентам. Вони беруть участь у заселенні їх в гуртожитки, знають краще за будь-кого матеріальний стан кожного спудея, тому, мовляв, справедливість гарантується. Чи готове саме студентське братство до непопулярного поділу?

Як вважаєте, Сергію?