Сенсаційна пропозиція з ринку енергозберігаючих та природоохоронних технологій

Пропозиція надходить від корпорації «ПромЕкономСервіс» і стосується унікальних технологій. Йдеться про дві компактні за обсягами технічні розробки ТІГ та БАУ, впровадження яких дозволить без особливого клопоту, з незначними витратами та в дуже стислі терміни отримати від теплоенергетики значну економію палива й істотно покращити екологічні показники.

Технологія інтенсифікації горіння (ТІГ) створена для великих котлоагрегатів, а безреагентна антинакипна установка (БАУ) використовується переважно для водогрійних котлів і теплообмінювачів гарячого водопостачання в ЖКГ. Результати, отримані протягом уже проведеної експлуатації цього устаткування, дають змогу зробити висновок про те, що мова йде про своєрідну революцію в цих важливих сферах.

Впровадження ТІГ розпочалося три роки тому, ця технологія успішно діє на 10 енергоблоках генеруючої компанії «Східенерго» та Миронівській ТЕС, низці металургійних підприємств. Корпорація почала здійснювати пілотні проекти й за межами України, оскільки в наших розробках зацікавлені в багатьох країнах світу.

Завдяки ТІГ коефіцієнт корисної дії на одному котлоагрегаті потужністю 200 МВт залежно від його стану та конструкції підвищується на 1—3%. Для великої теплоенергетики це чудовий показник. При цьому заощаджується не менш як 15 тисяч тонн умовного палива за рік та майже 2 мільйони кіловат-годин електроенергії. Відпадає також потреба в газовому «підсвічуванні» в котлах, що постійно дорожчає, а це мільйони кубометрів газу в масштабах країни, що їх споживають її 93 великі котлоагрегати. А загалом вигода для держави може становити мільйони тонн.

До того ж ТІГ дає чудові екологічні результати у звязку із зменшенням кількості палива, що спалюється, для досягнення того самого кінцевого технологічного ефекту. Водночас в середньому на 10—40% скорочуються викиди в атмосферу шкідливих речовин, в тому числі особливо небезпечних для здоровя людини оксидів азоту, сполук сірки. При цьому технологічне обслуговування ТІГ не вимагає від персоналу спеціальної підготовки, як і збільшення його чисельності.

Слушно послатися на висновок технічної наради, проведеної 26 січня цього року НАК «Енергетична компанія України» за участі провідних спеціалістів країни в галузі енергетики, яка була присвячена саме поширенню технології інтенсифікації горіння на ТЕС та ТЕЦ. Ось красномовні рядки із прийнятого на ній рішення: «Визнати проект ТІГ закінченим, підготовленим до широкого розповсюдження та таким, який відповідає сучасним вимогам із впровадження енергозберігаючих і природоохоронних заходів. Вважати результати експлуатації ТІГ на обєктах ТЕК дуже значущими і стабільними, а технологію надійною, високоефективною та простою в експлуатації... Звернути особливу увагу на скорочення витрат мазуту і природного газу на підсвічування факелу, а також на зменшення викидів СО2, отриманих в результаті впровадження ТІГ...»

Успішно, хоча й порівняно недавно, почалось упровадження і БАУ. Ця установка вже працює на 20 обєктах, серед яких ММК імені Ілліча, Донецька залізниця, «Макіївміськтепломережа», «Донецькміськтепломережа», низка інших. Процитую дещо із свіжого, від 13 грудня 2006 року, листа, якого було направлено міськдержадміністрацією Макіївки першому заступнику міністра будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України А. Орлову: «На 3-х котельних комунального підприємства «Макіївміськтепломережа» були встановлені та включені в роботу 5 промислових комплектів БАУ. Відзначаючи високу надійність, простоту в експлуатації БАУ, вважаємо, що широке застосування цієї технології дозволить значною мірою вирішити проблеми технологічного удосконалення обладнання, яке наразі експлуатується, в рамках реформи ЖКГ в цілому. В результаті застосування БАУ гарантовано забезпечується економія палива (до 10%) та значно покращуються екологічні умови. Економічний ефект, який отримується, можливо використати в механізмах Кіотського протоколу, що в підсумку перетворює технологію БАУ для експлуатації в ЖКГ на економічно надзвичайно принадну. Виконком Макіївської міської ради прийняв рішення про впровадження проекту БАУ на усіх водогрійних котлах КП «Макіївміськтепломережа» в максимально стислі терміни».

БАУ без будь-яких реагентів повністю убезпечує водогрійні котли від накипу. І це важко переоцінити, адже міліметр-два накипу, який створюється в котлах вже за декілька місяців, не тільки вдвічі скорочує теплопродуктивність, а з часом взагалі виводить із ладу обладнання. А БАУ позбавляє котлове та теплообмінне устаткування від такої «хвороби» та численних ремонтів. До того ж попереджуються втрати тепла, адже значно менше треба палити вугілля або газу.

Підрахунки показують, що, наприклад, тільки в котельних тепломережі Донецька можна отримати за рік економічний ефект майже 40 мільйонів гривень. А якщо є економія близько 10 відсотків, як показала експлуатація БАУ в Макіївці та на низці інших підприємств, то в масштабах країни це принесе істотну вигоду. У гривнях це сотні й сотні мільйонів. Не враховуючи того, що різко скоротиться кількість аварійних зупинок в котельних. Не менше порадує городян й значно очищене повітря, адже скорочуються викиди в атмосферу внаслідок того, що менше спалюється палива.

Причому ТІГ монтується за 5—10 днів, БАУ за день. А з моменту укладання договору з клієнтом, враховуючи, що ми замовляємо виготовлення обладнання, ТІГ потребує для упровадження десь дватри місяці, БАУ тиждень. Важливо також зважити, що корпорація настільки налагодила та уніфікувала процес монтажу цього обладнання, що замовник цілком здатен встановити ТІГ чи БАУ самостійно, до того ж практично без зупинення своїх котлоагрегатів. А за корпорацією залишаються лише авторський нагляд та сервісне обслуговування.

Ось що таке наші ТІГ та БАУ, в які вкладено багаторічну копітку працю винахідників, вчених, інженерно-технічного персоналу корпорації. До речі, «ПромЕкономСервіс» — якщо не єдине, то одне із небагатьох підприємств, котре займається виключно реалізацією інтелектуальної власності. Наші інтелектуальні активи оцінені авторитетними незалежними експертами приблизно в 2,7 мільярда гривень. Усе це захищено патентами та авторськими правами в 149 країнах. Важливо також, що технологіям ТІГ та БАУ за їхніми малозатратністю та вражаючою швидкістю упровадження і економічної віддачі поки що немає аналогів ні в нас в країні, ні за кордоном. Немає сумніву, що вони повинні посісти гідне місце у вітчизняному енергозбереженні.

Звичайно, найбільш оптимальним варіантом була б спеціальна державна програма, зважаючи на те, як гостро повстала наразі проблема енергетичної безпеки України. Адже сьогодні через нестачу коштів країна не може дозволити собі масштабно впроваджувати ті недешеві технології, які є на Заході. Скажімо, обладнання тільки одного, четвертого, енергоблока на Старобешівській ТЕС так званим циркулюючим киплячим шаром коштувало майже 100 мільйонів євро, а на повну окупність знадобиться не менш як 10—12 років. Це не означає, що треба відмовлятися від великих проектів, вони потрібні. Але поки що вигідніше було б зосередитися на технологіях на кшталт ТІГ та БАУ щоб швидко вивільнити ресурси та кошти, які потім можна буде спрямувати на масштабні технології.

Не можна також не зазначити, що сьогодні упровадженню технологій ТІГ та БАУ заважає в основному інертність господарників та посадовців. Найкращий шлях тут створення державної програми, яка зобовязала б тих, хто має піклуватися про ефективність та екологічність нашої економіки в кожному регіоні, уважніше ставитися до прогресивних інновацій.

Наразі ми детально обговорюємо наші проекти в Мінпаливенерго, в Міністерстві будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства. Взаєморозуміння, здається, маємо. Плекаємо надію, що державну програму буде створено. Інертних треба примушувати, іншого шляху немає. І тоді Україна зможе заощадити багато мільярдів гривень.

До речі, можна додатково залучити сотні мільйонів євро також через механізми Кіотського протоколу. Адже екологічний ефект від використання ТІГ та БАУ може виявитися просто грандіозним, якщо сотні труб над нашими котельними та електростанціями відсотків на 15—20 знизять викиди шкідливих речовин в атмосферу. Тоді небо над Україною стане набагато чистішим, ніж наразі, коли стан нашого довкілля спричиняє справедливі дорікання.

Отже, в майбутнє дивимось із оптимізмом, сподіваючись, що країна зможе гідно розпорядитися своїми інноваційними досягненнями.