Про це сказав глава парламенту Олександр Мороз на засіданні громадської консультативної ради при Верховній Раді України, яку він очолює

На засіданні відбувся обмін думками щодо формату роботи і завдань ради, до складу якої входять керівники неурядових громадських організацій, аналітичних структур та науковці.

Місток між владою і суспільством

Нині надзвичайно важливою є практика громадських слухань законодавчих актів та участь у них неурядових організацій, зазначив Голова Верховної Ради і додав, що поєднання громадських слухань з роботою консультативних рад сприятиме плановості та системності у роботі вищого законодавчого органу.

На думку учасників засідання, діяльність громадських рад налагодить тісну співпрацю неурядових організацій з Верховною Радою України та її структурами, зокрема, в процесі законотворення, а також співробітництво з місцевими органами влади у прийнятті рішень. Громадські організації, наголошували промовці, мають бути містком між суспільством та органами влади. Це дасть поштовх подальшому розвитку демократичних процесів в Україні.

Не штучні дискусії та спекуляції...

Голова Верховної Ради України Олександр Мороз, торкаючись подальшого розвитку конституційної реформи, зазначив, що дискусії навколо цього питання штучно загострюють. «За цим приховується прагнення окремих політиків повернутися до попередньої системи правління і скористатися повноваженнями, які були при попередньому інституті Президента, у своїх особистих або корпоративних цілях», — наголосив він.

Олександр Мороз також спростував спекуляції навколо нібито намагання з боку парламенту та уряду обмежити повноваження Президента. Нині, за його словами, всі правовідносини в суспільстві приведуть у відповідність до Конституції України. А закон про Кабінет Міністрів закріпив перший етап конституційної реформи. Голова Верховної Ради України вкотре наголосив, що закон був ухвалений і введений в дію відповідно до Основного Закону.

...а консенсус і узгодження позицій

Дискусійні моменти навколо розподілу владних повноважень, переконаний глава парламенту, можна врегулювати шляхом консенсусу й узгодження позицій. Олександр Мороз категорично відкинув тезу про узурпацію влади з боку однієї політичної сили і піддав критиці заклики у цьому контексті до розпуску парламенту і до скасування політреформи.

Шлях до розвитку демократії

Олександр Мороз наголосив на важливості завершення політреформи щодо розвитку самоврядування. Це, за його словами, підвищить рівень і статус місцевих органів влади і зробить громадян відповідальними за свій політичний вибір. «Іншого шляху наближення до європейської моделі управління немає», — зазначив він. «Зростання суспільної свідомості, запровадження механізмів демократії можливе тільки за умов надання органам місцевої влади належних їм повноважень та налагодження нормальної взаємодії між центральною та регіональною владою», — переконаний О. Мороз.

Плани на перспективу

Він також поінформував учасників зустрічі про перспективний план законодавчих робіт, розрахований до кінця каденції нинішнього парламенту. На думку Олександра Мороза, пропозиції, висновки та аналітичні зауваження членів ради, зокрема, до системоутворюючих законів, які містяться у перспективному плані, будуть надзвичайно корисними для законодавців. Голова Верховної Ради запевнив, що всі раціональні пропозиції буде враховано у законах.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.