Останнім часом дедалі більше наших співвітчизників порушують перед органами державної влади, й навіть перед Президентом України, питання про отримання, приватизацію, зміну цільового призначення земельних ділянок, виготовлення державних актів на право власності на них тощо. Нерідко через правову необізнаність, неознайомленість зі змінами чинного законодавства. З огляду на масовість та значущість таких звернень начальник юридичного відділу Київського обласного головного управління земельних ресурсів Валерій Гордейчук розяснює сьогодні нашим читачам деякі питання земельного законодавства.

ВИГОТОВЛЯЮТЬ ЗЕМЛЕВПОРЯДНІ ОРГАНІЗАЦІЇ

Що потрібно, щоб приватизувати земельну ділянку біля власного будинку? Перш за все, необхідно разом із паспортом, ідентифікаційним кодом і копією плану земельної ділянки біля власного будинку подати заяву за місцезнаходженням земельної ділянки до відповідних органів виконавчої влади та місцевого самоврядування (сільських, селищних, міських рад). У місячний строк вони приймають рішення про її приватизацію, із яким потрібно звернутися до виконавця робіт із землеустрою для виготовлення державного акта на право власності на земельну ділянку. Це юридичні чи фізичні особи, що отримали ліцензії на проведення робіт із землеустрою відповідно до закону. У районних (міських) відділах земельних ресурсів на інформаційних дошках можна ознайомитися з переліком землевпорядних організацій.

ПІД ІНДИВІДУАЛЬНУ ЖИТЛОВУ ЗАБУДОВУ

Як отримати земельну ділянку під індивідуальну житлову забудову? Щоб отримати земельну ділянку під індивідуальну житлову забудову, потрібно подати заяву до сільської, селищної, міської рад. Саме до їхніх повноважень належить право розпоряджатися земельними ділянками в межах населеного пункту, зокрема надавати земельні ділянки у порядку черговості та першочергово особам, які мають на це пільги.

ЯК ПРАЦІВНИЦЯ ДИТЯЧОГО САДКА

Чи має право пенсіонерка, колишня працівниця дитячого садка, на земельну частку (пай)? Відповідно до п. 1 ст. 25 Земельного кодексу України при приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ й організацій земельні ділянки передаються працівникам цих державних та комунальних закладів освіти, культури, охорони здоровя, розташованих на території відповідної ради, а також пенсіонерам із їх числа з визначенням кожному з них земельної частки (паю). Таким чином, її може мати пенсіонерка, колишня працівниця дитячого садка (закладу освіти). Треба зазначити, що підпункт «ґ» пункту 4 розділу ІX Прикінцевих положень Земельного кодексу України передбачає вживання заходів стосовно забезпечення потреб вчителів, лікарів, інших працівників соціальної сфери, що проживають у сільській місцевості, а також громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та евакуйовані із зони відчуження, переселені із зони безумовного (обовязкового) або зони гарантованого добровільного відселення, які проживають у сільській місцевості, у земельних ділянках для ведення особистого селянського господарства і садівництва у межах норм безплатної приватизації, а також для городництва і сінокосіння за рахунок земель запасу та резервного фонду.

ДОПОМАГАЮТЬ ЮРИДИЧНІ Й ФІЗИЧНІ ОСОБИ

Як переоформити державний акт на право власності на земельну ділянку з однієї особи на іншу? Щоб переоформити державний акт на право власності на земельну ділянку з однієї особи на іншу, рекомендується звернутися із заявою до однієї з юридичних організацій чи фізичної особи, що виготовляють відповідну документацію в адміністративних межах району, та укласти з ними договір на виконання робіт.

У РАЗІ ЗМІНИ МЕЖ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ

Чи можна внести їх у державний акт? Ні. У разі зміни меж земельної ділянки або умов її передачі чи надання, які відбулися після видачі державного акта, у бланки нового зразка державних актів ці зміни не вносяться, а виготовляється новий державний акт.

ДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ ДЕРЖАВНОГО АКТА

Як відновити втрачений чи зіпсований державний акт? Для отримання дубліката власник утраченого (зіпсованого) державного акта на право постійного користування або на право власності на земельну ділянку письмово звертається до районного (міського) відділу земельних ресурсів, яким було видано зазначений державний акт. А також потрібно дати повідомлення про втрату цього документа в місцеві засоби масової інформації.

БЕЗ ІНДЕКСАЦІЇ ГРОШОВОЇ ОЦІНКИ ЗЕМЕЛЬ

Яка цього року індексація грошової оцінки земель? Згідно з повідомленням Державного комітету статистики України середньорічний індекс інфляції за 2006 рік становить 109,1 відсотка. Оскільки він не перевищує одиниці, то відповідно до Порядку проведення індексації грошової оцінки земель, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2000 року за № 783, грошова оцінка земель станом на 1 січня 2007 року за минулий рік не проводиться. Водночас для справляння земельного податку й орендної плати за землю у 2007 році грошова оцінка земель населених пунктів, яка проведена за вихідними даними станом на 1 квітня 1996 року, та грошова оцінка сільськогосподарських угідь, яка проведена станом на 1 липня 1995 року, підлягає індексації станом на 1 січня 2007 року на коефіцієнт 2,551, який визначається виходячи з добутку коефіцієнтів індексації за 1996 рік — 1,703, 1997 рік —1,059, 1998 рік — 1,006, 1999 рік — 1,127, 2000 рік — 1,182, 2001 рік — 1,02 та за 2005 рік — 1,035. Нормативна грошова оцінка земель за 2002, 2003 та 2004 роки не індексувалася.