Футбол. Сьогодні в Донецьку, на РСК «Олімпійський», о 19.00 розпочнеться перший матч 1/16 фіналу розіграшу Кубка УЄФА. «Шахтар» приймає французький клуб «Нансі».

Зрозуміло, що всіх прихильників футболу в Україні цікавить питання, як наш чемпіон підготувався до цього важливого іспиту. А хто як не тренер команди знає про це? Отож слово — Мірчі Луческу (на знімку):

— Передусім слід сказати, що одразу п’ятнадцятьох наших гравців було викликано до своїх національних збірних. Тому кілька днів тренувалися лише дев’ятеро. Але й серед них були такі, які мали проблеми зі здоров’ям. Лише минулої п’ятниці ми зібралися разом. І почали працювати: проводили теоретичні заняття, підтягували функціональний стан гравців. Як на мене, лютнева дата, яку вибрали в УЄФА для матчів збірних, не зовсім вдала, особливо для команд зі Східної Європи. Клубам із Західної Європи легше. Адже там повним ходом ідуть чемпіонати. У східноєвропейських команд у цей період відбувається блокування тренувального процесу. Гадаю, було б краще, якби національні збірні перший раз збирали в березні, а не в лютому. У ті дні, що залишалися, ми намагалися надолужити згаяний час.

Я задоволений, що Кучер став до тренувань у загальній групі. Травмовані лише Рац і Ткаченко, решта — здорові. Сподіватимемося, що погодні умови будуть на нашому боці. І нехай нам допоможе Бог.

— Чи означає факт підготовки «Шахтаря» перед матчем саме вдома, що зроблено висновок із минулорічних невдач, коли команда виявилася не готовою до гри на в’язкому полі?

— Якщо ви пам’ятаєте, торік перший матч «Шахтар» проводив на виїзді. Тому відразу з Ізраїлю команда й полетіла готуватися до Бельгії. Планували поїхати кудись і цього разу. Та зрештою вирішили, що недоцільно везти на збори лише половину команди, й зосталися тут. Я не можу скаржитися, адже була гарна погода. Тому бразильці та всі ті, хто залишився, плідно потренувалися. А після першої домашньої гри ми поїдемо готуватися за кордон.

— Поділіться, будь ласка, враженнями від недавньої поїздки до Франції? Як оцінюєте «Нансі»?

Звичайно, ліпше було б спостерігати гру в гостях. Але через об’єктивні обставини я побував на домашній грі з «Тулузою». Одразу скажу, що суперник наш — добре організована команда, в якої чудова оборона. За пропущеними м’ячами «Нансі» перебуває у п’ятірці найкращих у чемпіонаті Франції. Нансійці дуже впевнено діють на другому поверсі. Сильні під час виконання стандартів. А головне, що їм вдається підтримувати високий ритм. Після жеребкування вони провели вісім офіційних ігор. У нас, на жаль, були лише товариські зустрічі. Далі. «Нансі» шість-сім останніх турів грає в одному складі. Природно, що зіграність у них краща. Треба компенсувати брак ігрової практики великим бажанням перемоги...

Учора був насичений день. «Нансі» прилетів до Донецька після обіду. Відбулися прес-конференції з наставниками команд. Але всі ці передматчеві турботи вже позаду. Наближається час самої гри, і ми зичимо «Шахтареві» успіху.

Лише результати

Міні-футбол. Черкаси. VІІ чемпіонат України серед команд вищих навчальних закладів. 12 лютого. Група А. Національна академія державної податкової служби (Ірпінь) — Харківський національний економічний університет. 0:2. Сумський державний університет — Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля. 1:0. Група Б. Національний педагогічний університет імені Драгоманова (Київ) — Черкаський національний університет. 2:2. Національний технічний університет (Київ) — Державна фінансова академія (Дніпропетровськ). 1:1.

Футбол. Товариський матч. «Хапоель» (Хайфа) — «Динамо» (Київ). 1:1. Кияни відкрили рахунок на 39-й хвилині (Родріго). Ізраїльтяни встановили рівновагу на 87-й. «Динамо»: (перший тайм) Шовковський, Романчук, Гавранчич, Родріго, Родольфо, Гусєв, Корреа, Михалик, Белькевич, Ребров, Шацьких; (другий тайм) Луценко, Каддурі, Ващук, Мандзюк, Маркович, Федорів, Аладашвілі, Алієв, Фаркаш, Клебер, Мілевський.