На черговій зустрічі з представниками місцевих ЗМІ вона розповіла про своє бачення реформування місцевої преси.

— Цей процес — неминучий, — наголосила вона, — йому немає альтернативи. Але проходитиме він болісно, бо не всі редакції готові до самостійного економічного існування. Тож необхідно вибудовувати нові партнерські стосунки із засновниками ЗМІ. Треба завчасно розібратися з майновими питаннями, перевірити, на чиєму балансі приміщення редакцій, провести експертну оцінку їхньої нерухомості тощо.

— За будь-яких обставин, — наголосила Віра Іванівна, — жодне із 970 зареєстрованих в області друкованих видань не повинно бути в ролі кріпаків для влади. А подальшу співпрацю можна і треба вибудовувати на основі укладених угод з гілками влади.

У пілотному проекті реформування ЗМІ в області вже виявили бажання взяти участь понад 40 журналістських колективів.

Серед інших важливих питань В. Ульянченко назвала освітлення населених пунктів, розвиток сімейної медицини, поліпшення матеріально-технічної бази закладів освіти, медицини і культури, пошуки шляхів кращого захоронення і переробки відходів.

Нині тривають переговори з київською міською владою про будівництво на території області сміттєпереробних заводів, які працюватимуть за новими технологіями.

Оскільки Київщина стала учасником всеукраїнського експерименту з реформування житлово-комунальної галузі, є домовленість з французькою фірмою «Віола» про проведення ремонту водопровідних та каналізаційних мереж в Обухівському, Вишгородському районах, у містах Березані та Боярці. Ще кілька зарубіжних фірм працюватимуть в інших містах області.

Заплановано впродовж трьох років завершити газифікацію усіх населених пунктів області. Приміщення непрацюючих шкіл переобладнати під культурні центри, житло для працівників соціальної сфери тощо.

Київська область.