У сімї Лізи Катюхи (на знімку) з Дубища Чуднівського району радість: щойно в селі урочисто запалено газовий факел. У цьому населеному пункті 420 дворів, але лише 270 змогли дозволити собі таку розкіш обзавестися блакитним вогником. Щоб здешевити вартість газифікації, жителі села самі копали й загортали траншеї, але все одно лише за підведення труби до будинку кожній сімї довелося викласти майже три тисячі гривень. Те, що треба зробити в самому будинку, коштує приблизно ще два рази по стільки.

А в Дубищі несподівано виникла додаткова фінансово-газова проблема. Трубу через село прокладали більшого діаметру, ніж потрібно, щоб газ пішов і далі, на сусідні Дідковичі, де його теж чекають. Це, звичайно, збільшує витрати. От і звернулися місцеві селяни до керівництва області з проханням посприяти, щоб їх компенсували з бюджету.

Блакитний вогник хоч і дорого, але зручно. Якщо в 2002 році в області введено 39 кілометрів газових мереж, то в 2006-му — 425. Газ отримали близько шести десятків сіл. Майже дві третини мереж побудовано за кошти населення. Адже безплатно газ підводять лише до населеного пункту. Всі подальші турботи лягають на вуличні кооперативи, які й збирають кошти.

Житомирська область.

Фото автора.