Запорізькі пенсійники нарощують обсяги надходжень

Минулий рік був чи не найскладніший для працівників Пенсійного фонду України з початку реформування системи. Через розбалансованість економіки і спад виробництва виникли проблеми з його наповненням коштами, тому в Запорізькій області змушені були змінити графік виплати пенсій. Та попри негаразди пенсійники не лише вкладалися у визначені законом терміни, а й поступово нарощували обсяги власних надходжень. За минулий рік вони становили 2 мільярди 521 мільйон гривень, або 112 відсотків від планових призначень. А порівняно з попереднім роком надходження зросли на 521,7 мільйона гривень. Це один з найкращих результатів у системі.

Набутки запоріжців гідно оцінив заступник голови правління Пенсійного фонду України Валентин Короневський, який узяв участь у підсумковому засіданні колегії головного управління ПФУ в області. Добрим словом згадали й сумлінних платників страхових внесків, серед яких найбільші: ВАТ «Комбінат «Запоріжсталь», Запорізька АЕС, ВАТ «Мотор-Січ», ВАТ «Дніпроенерго», ВАТ «Дніпроспецсталь» та ЗАТ «Запорізький автомобільний завод». Значну допомогу в забезпеченні своєчасних надходжень коштів до бюджету фонду надавали й органи влади, прокуратури та державної виконавчої служби, котрі ефективно впливали на боржників. І все-таки, незважаючи на динамічний розвиток економіки, проблема ліквідації заборгованості підприємств зі сплати страхових внесків залишається актуальною і на рік нинішній. Легко не буде й тому, що згідно із Стратегією розвитку пенсійної системи в Україні у 2007 році має бути забезпечена цілковита самодостатність бюджету фонду, який у зв’язку з підвищенням розмірів пенсійних виплат почав дотуватися з держбюджету. І запоріжці, котрі славилися тим, що навіть у найважчі часи після здобуття незалежності не заборгували пенсіонерам і гривні, мають подавати приклад колегам.

В інтерв’ю для «Голосу України» Валентин Короневський оптимістично оцінив перспективу розвитку пенсійної системи в Україні. Рік почався вдало. Економіка нарощує оберти, зростає і фонд оплати праці, який є основним джерелом пенсійних виплат. Дотримуються і визначені концепцією терміни реформування. З 1 січня фонд узяв на обслуговування пенсіонерів силових відомств, що, безперечно, позитивно позначиться на їхньому забезпеченні. Відпрацьований на всіх рівнях механізм адміністрування єдиного соціального внеску, тож справа тепер — за урядом, який має внести на розгляд Верховної Ради проект відповідного закону. Щодо запровадження загальнообов’язкової накопичувальної пенсійної системи, це питання теж на часі. Але, як показує експеримент, що проводиться в Жидачівському та Сокальському районах Львівської області, на шляху до європейських пенсій ми маємо прийти до європейських зарплат.

Запорізька область.