Засідання 13 лютого

Нині в Україні мешкають 2,9 мільйона ветеранів війни (Два роки тому їх було на мільйон більше. Ред.), з них 268 тисяч інваліди війни, 375 тисяч учасники бойових дій. Про це повідомив міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв під час учорашнього дня уряду, на якому було розглянуто стан виконання законодавства України із соціального, правового і морального захисту ветеранів війни.

Виступ міністра загалом зводився до того, що уряд робить усе можливе для їх захисту. Так, за його словами, з початку року майже в чотири рази підвищено надбавки до пенсії більш як 2,5 мільйона учасників війни.

Тричі протягом року планується збільшити мінімальні розміри трудових пенсій ветеранам війни. Крім того, сказав міністр, всім інвалідам війни та учасникам бойових дій додатково до пенсій виплачуватимуть цільову державну допомогу. Зокрема, інваліди війни першої групи додатково отримуватимуть 70 грн., другої і третьої — 50 грн., учасники бойових дій — 40 грн.

Михайло Папієв повідомив, що уряд Януковича надасть соціальні пільги тим ветеранам УПА, які в 1941—1944 роках не чинили злочини проти людства і яких реабілітовано відповідним законом України.

За словами міністра, для ветеранів спростили отримання субсидій на житлово-комунальні послуги. Окрім цього, торік установлено 47 тисяч телефонів на суму 10 мільйонів гривень. Протягом 2005—2006 років відремонтовано квартири й будинки 15 тисяч ветеранів. Минулого року їм надано грошової допомоги майже на 50 млн. гривень, придбано мобільних телефонів на суму в мільйон гривень, півмільйона гривень виплачено місячних стипендій ветеранам, яким виповнилося сто і більше років. Папієв також повідомив, що в 2007 році уряд замінить марку автомашин, які надають інвалідам війни за рахунок бюджету, з «Таврії» на «Славуту».

Міністр також зауважив, що бюджетом поточного року збільшується субвенція на надання населенню пільг та субсидій в оплаті житлово-комунальних послуг. За його словами, на ці цілі планується витратити близько 5 мільярдів гривень. Крім того, уряд спростив порядок надання субсидій.

«Однак, підсумував міністр, сказати, що все добре і вирішено всі питання, я не можу і не маю права». Вкрай гострою темою залишається повернення заощаджень. Михайло Папієв певен, що треба створити різноваріантні механізми, інакше 120 мільярдів рублів заощаджень, які заборгувала держава, громадяни отримають через 130 років.

У суспільстві, наголосив голова Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів війни Петро Цибенко, на жаль, є приклади, коли шановані ветерани й духовна еліта кинуті напризволяще. З одного боку, зазначив парламентарій, робиться чимало: удосконалюється законодавча база, підвищуються прожитковий мінімум, пенсії та інші соціальні виплати. Однак, зазначив Петро Цибенко, є ще одна правда: всі мізерні надбавки не перекривають стрімке зростання цін на товари найпершої потреби, а також зростання тарифів на житлово-комунальні послуги тощо. Голова комітету вважає, що у звязку з цим уряд має терміново подати відповідні пропозиції для внесення змін до соціального законодавства.

«Маємо змінити ставлення до людей поважного віку», — зазначив голова профільного комітету. Нині, за його словами, в Україні систематично порушуються права інвалідів на відпочинок, санаторно-курортне лікування та на пільговий проїзд ветеранів у різних видах транспорту. Петро Цибенко запропонував урядові розробити програму повернення ветеранам їхніх грошових вкладів.

Суспільство цивілізоване й моральне настільки, наскільки воно поважає своїх ветеранів. Однак нинішній нашій спільноті, констатував народний депутат, голова Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Сергій Червонописький, ще дуже далеко до цього високого визначення. Так, погодився парламентарій, в нашій країні створено нормативно-правову базу, однак уся трагедія в тому, що права у ветеранів є, але умов для їх реалізації немає. Насамперед потрібна реальна стратегія реалізації захисту ветеранів від соціально-економічних негараздів. А найболючіші питання, які потребують негайного вирішення, медичне обслуговування, забезпечення житлом, встановлення справедливих комунальних тарифів, безоплатне виділення автотранспорту, право на безплатний проїзд тощо.

«Сподіваюся, що ми й надалі не забуватимемо ветеранів, підсумував день уряду заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. І в наших дискусіях буде менше політики, а більше турботи про кожного ветерана».

На початку засідання народні депутати привітали Олену Бондаренко з днем народження.

На знімках: Микола Джига, Володимир Малишев

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.