До 2020 року до 20 відсотків енергоносіїв у Європі плановано отримувати з відновлювальних джерел. Про це йшлося на вчорашній нараді щодо законодавчого забезпечення альтернативних видів палива (біопалива) під головування глави парламенту Олександра Мороза. Виробники України, за словами Голови Верховної Ради, виявили велику зацікавленість програмою виробництва альтернативних видів палива. Вже підготовлено низку законопроектів, спрямованих на законодавче забезпечення розвитку і впровадження відновлювальних джерел енергії та альтернативних видів палива.

Крім того, на засіданні обговорили концепцію загальнодержавної програми виробництва біопалива. Народний депутат Григорій Каленик поінформував, що робоча група, яка займається цим питанням, проаналізувала вітчизняну і закордонну законодавчу бази, які регулюють відносини у сфері виробництва біопалива, і підготувала низку законодавчих актів. У розроблених документах та у змінах до чинного законодавства пропонується низка новацій. Наприклад, дозволити виробництво біопалива підприємствам усіх форм власності, віднести біопаливо до безакцизних видів продукції, встановивши нульову ставку акцизу, зокрема на біоетанол, унеможливити виробництво харчових спиртів на базі виробництва біопалива, надати пільги виробникам відповідного обладнання та на імпорт обладнання, яке не виробляється в Україні, звільнити на 5—10 років виробників біопалива від сплати ПДВ, стимулювати місцеві органи влади у великих містах перейти на використання біопалива громадським транспортом тощо. Законодавчі зміни наближені до стандартів Євросоюзу, наголошувалося під час наради.

Міністр АПК Юрій Мельник зазначив, що Європа планує і надалі підтримувати розвиток виробництва і запровадження біопалива.

Голова Верховної Ради, підбиваючи підсумки наради, запропонував ще раз вивчити зміни, з урахуванням обговореного зареєструвати відповідний законопроект і розглянути їх у першому читанні наступного пленарного тижня.

Людмила ГОЛОВАТА.

На знімку: Голова Верховної Ради України Олександр Мороз

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.