У Комітеті Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності обговорили нову редакцію Закону України «Про місцеві податки і збори» народного депутата Віталія Хомутинника.

На цьому етапі законопроект передбачає запровадження нових зборів туристичного і будівельного (замість курортного). Перший на територіях відпочинку має справлятися за ставкою 1—3 відсотки, на інших у розмірі 0,5—1 відсотка від розміру мінімальної заробітної плати. Другий становитиме до 20 відсотків від вартості будівництва інженерних споруд та нежитлових будинків, 10 житлових приміщень, установ освітнього, медичного і оздоровчого призначення, від 50 до двох відсотків від вартості обєктів сфери послуг та ігрового бізнесу у великих містах (від 30 відсотків до одного розміру мінімальної заробітної плати в інших). Однак, як зясувалося, законодавчі ініціативи на місцях ще не обговорювали, а підприємців поки що не влаштувало інше. А саме запровадження неабияк підвищеного податку за спеціально відведені на ринку місця. Пропонується щодня стягувати з підприємців 0,25—2,5 відсотка від мінімального розміру заробітної плати за кожен квадратний метр торговельної площі. Це, зрозуміло, збільшить надходження до місцевих бюджетів (за деякими підрахунками, щонайменше на 500 мільйонів гривень). Сьогодні підприємці платять 0,01—0,2 відсотка неоподаткованого мінімуму доходів громадян, грубо кажучи, 2,5 гривні за кожне торговельне місце. Але ринки з мільярдними оборотами, вважає Віталій Хомутинник, можуть прислужитися бюджету краще, ніж зараз.

У члена правління Всеукраїнської асоціації «Укрринок», першого заступника директора ТОВ «Промтоварний ринок» Анатолія Берпадіна не менш вагомі аргументи. Якщо в нього один підприємець має 200 торговельних місць і його зобовяжуть платити 10 гривень з кожного квадратного метра, то в перерахунку на календарний графік торгівлі за рік йому доведеться сплатити 400 тисяч гривень, які він відшкодує у цінах на свою продукцію.

За диференційований підхід до визначення оплати за торговельні місця висловлюються і народний депутат Ксенія Ляпіна, і, зрештою, заступник міністра фінансів Тетяна Єфименко. Зі свого боку директор департаменту регуляторної політики Володимир Жовтуха також погоджується, що запропонована у законопроекті ставка дещо завищена, її оптимальна середня величина не має перевищувати 2,55 гривні за квадратний метр торговельної площі. Інакше виграє не місцевий бюджет, а власник ринку. Отже, законопроект варто узгодити з пропозиціями підприємців.