ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» відзначає свій 110-річний ювілей

Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча оновлюється такими швидкими темпами, що важко повірити в «календарний» вік ветерана. Ще свіжі в пам’яті урочисті моменти пуску третьої машини неперервного лиття заготовок у киснево-конвертерному цеху в грудні минулого року. А сьогодні на новому обладнанні «іллічівці» уже ставлять рекорди. Якщо раніше конвертерники ВАТ «ММК імені Ілліча» виготовляли в середньому 6900 тонн литої заготовки на добу, то тепер ця цифра зросла на 20 відсотків і досягла 8200 — 8400 тонн. В один з перших днів 2007 року конвертерники видали «на-гора» 9400 тонн литої заготовки. Це найвищий показник за всі 110 років роботи комбінату!

Введення в експлуатацію третьої МНЛЗ дасть можливість підприємству в недалекому майбутньому збільшити обсяги виробництва сталі на 60 відсотків і виплавляти до чотирьох мільйонів тонн литої заготовки на рік. У свою чергу, частка мартенівської сталі скорочується. Отже, підприємство переходить на енергозберігаючі технології: якщо мартенівський цех споживає за годину 32 тисячі кубометрів природного газу і 2 тонни мазуту, то киснево-конвертерний — лише 800 кубометрів газу і жодного грама мазуту.

Не менш масштабні завдання стоять перед доменниками. 30 місяців — саме стільки часу знадобиться для будівництва установки пиловугільного вдування палива в доменному цеху. Роботи на будівельному майданчику ведуть паралельно з проектуванням. Впровадження прогресивної технології дасть змогу скоротити витрати природного газу на третину. Крім того, у виробництві чавуну використовуватимуть менш дорогі марки вугілля.

Загалом торік на капітальне будівництво виробничих об’єктів ВАТ «ММК імені Ілліча» спрямувало понад 563 мільйонів гривень, а на будівництво житла, об’єктів соцкультпобуту і невиробничого призначення — близько 100 мільйонів. Серед найбільших пускових об’єктів комбінату — реконструкція киснево-конвертерного цеху з установкою МНЛЗ №3, кисневий блок ВРУ-60, торговий комплекс «Наша Марка» у мікрорайоні Східний, введення в експлуатацію 36-квартирного і 126-квартирного житлових будинків тощо.

Масштаби відновлення відповідають поставленій меті: зробити Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча найсучаснішим підприємством — з високою продуктивністю праці, дотриманням найсуворіших вимог з охорони навколишнього середовища, турботою про трудовий колектив і ветеранів. Сьогодні колишній металургійний завод — багатопрофільне об’єднання, до складу якого, крім основного виробництва, входять могутній ремонтний, аграрний і переробний комплекси, розвинена мережа підприємств торгівлі і громадського харчування, об’єкти соцкультпобуту і оздоровлення.

«Іллічівці» ніколи не пасували перед труднощами, а прагнули йти вперед»

Володимир БОЙКО, народний депутат України, Герой України, голова правління ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча»:

Минулого року за фінансовими показниками, темпами розвитку виробництва і технічного переоснащення комбінат виконав усі накреслені плани. Це дає змогу підприємству в новому році впевнено йти запланованим курсом, незважаючи на політичну ситуацію і нестабільність цін.

У новому році у нашого колективу великі завдання. На комбінаті вже створено групу з провідних фахівців, які розроблятимуть план технічного переозброєння підприємства на найближчі п’ять років, чітко визначаючи, що потрібно зробити сьогодні, щоб уже завтра наш комбінат став найсучаснішим заводом. Торік на комбінаті завершилося будівництво кисневого блоку, введено в дію машину неперервного лиття заготовок у киснево-конвертерному цеху, розгорнуто будівництво методичної печі на стані 1700 і закінчилися роботи з автоматизації першої черги очисних установок «Спейк» на аглофабриці. Попереду — будівництво установки пиловугільного вдування в доменному цеху і нових очисних споруд промвипуску №2 у річку Кальчик, серія капітальних ремонтів на основних виробничих об’єктах і реконструкція побутових приміщень і адміністративних корпусів. «Іллічівці» своєю працею заслуговують багато чого, і керівництво підприємства зробить усе, щоб мрії та ідеї втілювалися в життя.

Питанням номер один залишається підвищення заробітної плати. Сьогодні ми думаємо, як і за рахунок чого підвищити продуктивність праці і збільшити заробітну плату з урахуванням інфляції і зростання комунальних тарифів. Нове життя починається у «іллічівських» аграріїв. Агрокомплекс виведено із структури комбінату в новостворені дочірні підприємства, протягом трьох років робитимуться солідні інвестиції для розвитку сільського господарства.

На комбінаті великі плани з реалізації соціальних програм. У 2007 році завершиться будівництво критого стадіону. Нині повним ходом йдуть опоряджувальні роботи, налагоджено подачу тепла від побудованої котельні, майже готові роздягальні, і незабаром розпочнеться укладання поля. Відкриття стадіону плануємо до Дня металурга. Це буде грандіозний об’єкт, в якому знайдеться місце для аматорів усіх видів спорту. Є пропозиція зробити ковзанки цілорічними. Площі дозволяють, і все має бути виконано за найвищим розрядом.

Неабиякі кошти, як і раніше, вкладатимуть і в реалізацію програми «Житло в кредит», яка фінансується нашим комбінатом. Днями «іллічівці» відсвяткували новосілля в будинку підвищеної комфортності у селищі Кам’янське. Незабаром тут здадуть і другий будинок. Новий магазин і аптека «Ілліч-фарм» відкриються в Маріуполі на вулиці Жукова. Комбінат, як і колись, видаватиме кредити на придбання автомобілів.

«Іллічівці» ніколи не пасували перед труднощами, а завжди прагнули йти вперед. Ми рухалися б ще швидше, якби держава піклувалася про простий люд, а Закон був вище від усього. Але в країні немає стабільності, уряд так і не визначив правила гри, і це вносить свою невизначеність. Однак «іллічівці» не звикли зупинятися на досягнутому, політика комбінату імені Ілліча залишається незмінною і буде спрямована на соціальний захист трудящих.

Фото з архіву прес-служби комбінату.

ЦИФРИ І ФАКТИ

У 2006 році на комбінаті випущено товарної продукції на суму 13 млрд. 818 млн. гривень. Порівняно з 2005 роком зросло виробництво чавуну — до 5 млн. 434 тис. т (+ 3,7 відсотка), сталі — до 6 млн. 983 тис. т (+ 0,5 відсотка), прокату — до 5 млн. 823 тис. т (+ 1,8 відсотка), труб — до 11 тис. 069 т (+ 10,8 відсотка).

ГОРТАЮЧИ СТОРІНКИ ІСТОРІЇ...

1 Маріупольський металургійний комбінат було засновано 1897 року Нікополь-Маріупольським гірничо-металургійним товариством.

Будівництво заводу саме в Маріуполі було зумовлено декількома чинниками: близькістю сировинних і паливних ресурсів, наявністю морського порту і достатньою кількістю робочої сили — селян Приазов’я. До початку минулого століття завод став найбільшим металургійним підприємством регіону.

Остаточно відновлений після Першої світової і громадянських воєн у 1927 році, завод почав розвиватися як металургійне і частково машинобудівне підприємство. Середина 30-х років минулого століття позначена видатними досягненнями у виплавці сталі. Досвід «іллічівських» металургів активно переймали фахівці інших підприємств. Завод імені Ілліча став центром підготовки кваліфікованих кадрів для Магнітки, «Азовсталі», «Запоріжсталі».

З початком Великої Вітчизняної війни підприємство перейшло на випуск оборонних видів продукції, зокрема броні для танка Т-34. Із наближенням фронту найцінніше обладнання було демонтовано і відправлено на заводи Уралу і Сибіру, а доменні та мартенівські печі виведено з ладу.

Відновлення заводу розпочалося після визволення Маріуполя. Уже до кінця 1944 року «іллічівці» відновили постачання броньової сталі.

У 50—60-х роках комбінат переживає друге народження: реконструйовано доменні печі № 1 і 2, побудовано і введено в експлуатацію третю, четверту і п’яту доменні печі, мартенівський цех з найбільшими у світі агрегатами, киснево-конвертерний цех, обтискний цех-слябінг «1150», цехи з неперервними широкополосними станами «1700» гарячої і холодної прокатки, найбільшу в Європі аглофабрику, комплекс цехів допоміжного виробництва.

У 1983 році першу продукцію — штрипс для виробництва труб великого діаметра — видав товстолистовий цех «3000», один із найпередовіших в Європі за своєю технічною оснащеністю.

12 квітня 1990 року — генеральним директором комбінату призначено В. Бойка.

З початку 90-х років на металургійному комбінаті здійснюється реконструкція прокатних цехів, введено нові потужності — машини неперервного лиття заготовок у конвертерному цеху, трубоелектрозварювальний цех. У кінці 1996 року орендне підприємство «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» перетворено на відкрите акціонерне товариство. А в листопаді 2000 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про особливості приватизації ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча». «Іллічівські» металурги викупили у держави контрольний пакет акцій вартістю близько півмільярда гривень.