Розповідь про студентський чемпіонат з міні-футболу

Минулих вихідних у Черкасах відбулося чимало цікавих спортивних подій загальнонаціонального й навіть міжнародного рівня. Ні, йтиметься не про місцеву баскетбольну команду «Черкаські мавпи», котра є одним із лідерів суперліги чоловічого чемпіонату країни і зажила величезної популярності в місті.

Спочатку поговоримо про теніс. До місцевого суперсучасного клубу «Селена» завітав іспанець Томмі Робредо (сьома ракетка світу), щоб зіграти показові матчі, дати майстер-клас місцевій дітлашні.

До речі, цей елітний спортсмен відмовився від участі за збірну своєї країни в Кубку Девіса і віддав перевагу благодійній подорожі на береги Дніпра. Чвертьфіналіста нещодавнього відкритого чемпіонату Австралії до України запросив народний депутат Павло Костенко.

Але мета нашої розповіді — міні-футбол. У палаці спорту «Будівельник» стартував VІІ чемпіонат України серед команд вищих навчальних закладів. Змагання проводить Всеукраїнська футбольна асоціація студентів (ВФАС) за інформаційної підтримки «Голосу України». А основне навантаження, пов’язане з організацією турніру, лягло на керівництво Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України (ЧІПБ).

— Чому саме цьому вузові доручено таку відповідальну місію? — запитав президента ВФАС Віталія Пилипенка.

— Це рішення не випадкове. Інститут своїми справами довів право на проведення турніру. До речі, не все так просто. Був конкурс, з відповідними вимогами. Скажу, що для учасників створено не лише належні умови для змагань, а й пристойну культурну програму, можливість добре відпочити. Адже не слід забувати, що йдеться про молодих людей. Вони мають спілкуватися, знайомитися, зав’язувати дружні стосунки. Щоб після таких турнірів охоче брали участь і в наступних. Керівник інституту Микола Григорович Шкарабура — член виконкому нашої асоціації — не на словах, а на ділі працює і приносить конкретну величезну користь студентському футболу. Цей керівник високого, я б сказав, європейського рівня має слугувати прикладом для своїх колег...

Перед початком змагань ми ознайомилися з величезним навчальним і науковим господарством, де тисячі молодих людей здобувають освіту. Як відзначив голова Комітету з фізичного виховання і спорту Міністерства освіти і науки України В’ячеслав Гамов, усе тут на високому міжнародному рівні. «Нам би якомога більше таких ректорів, як Микола Григорович Шкарабура, тоді й фахівці з’являлися б висококласні, і студентський спорт в Україні піднімався на потрібний рівень».

У таких високих оцінках переконався на власні очі, побувавши в навчальних аудиторіях, їдальні, на сучасному стадіоні, у спортзалах, на заміській базі відпочинку вузу. Піймав себе на думці, що ніхто тут не збирається замилювати очі гостям, жодної показухи не було. Навпаки, все якось природно, чисто, дисципліновано й водночас демократично і вільно.

Як кажуть, усе починається з голови. Генерал-майор і його військо — абсолютно боєздатна одиниця. У команді Миколи Григоровича молоді, спортивні й водночас висококваліфіковані педагоги та науковці. Скажу хоча б про проректорів, полковників Олександра Тищенка, Юрія Підгорецького, Сергія Сотника...

У навчальному закладі створено здорову атмосферу, в якій виховують справжніх українських патріотів. І про героїв не забувають. Тут намагаються вчитися на прикладах таких синів України, як вихованці вузу, незабутні молоді лейтенанти, Герої Радянського Союзу Володимир Правик і Віктор Кібенок. Котрі разом із бойовими побратимами першими стали на перешкоді смертельній загрозі під час аварії на Чорнобильській АЕС. І обоє загинули смертю хоробрих у бою з «мирним» атомом.

Проте життя триває. Молоді люди опановують складну професію. Вони закохані у спорт, особливо у футбол. Тому з великою цікавістю спостерігають за подіями чемпіонату, який так гостинно приймає їхнє місто і яким переймається їхній навчальний заклад...

Результати матчів першого дня. Група А. Національний університет харчової технології (Київ) — Національна академія державної податкової служби (Ірпінь). 2:0. Харківський національний економічний університет — Сумський державний університет. 2:4. Група Б. Черкаський державний технологічний університет —Національний педагогічний університет імені Драгоманова (Київ). 1:3. Черкаський національний університет — Національний технічний університет (Київ). 2:2.

Черкаси—Київ.

На знімку: генерал-майор внутрішньої служби, доктор філософії, депутат місьради, ректор ЧІПБ Микола Шкарабура зі спеціальним призом від ВФАС.

Фото автора.