Депутати місцевих рад безпосередньо контактують із людьми, розв’язують їхні нагальні наболілі проблеми, і кожен їхній крок — під контролем громадян. А якщо у місцевих депутатів немає реальних повноважень, то це «зв’язує їх по руках». На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз під час зустрічі з головами районних рад, які проходять навчання в Інституті підвищення кваліфікації керівних кадрів Національної академії державного управління при Президенті України (на знімку).

Нині в районних радах працюють більш як 26 тисяч депутатів, які представляють 97 партій і виборчих блоків. Олександр Мороз зазначив, що торік депутати райрад уперше були обрані за пропорційною виборчою системою, що накладає специфічні особливості на відносини у місцевих радах. Голова Верховної Ради наголосив на принциповій важливості співпраці місцевих рад із місцевими держадміністраціями. На його переконання, потрібно вибудовувати таку систему відносин між місцевою радою і держадміністрацією, яка сприяла б розвиткові регіону та спокою громади.

На думку О. Мороза, виборче законодавство потребує змін, відповідно до яких кожного з депутатів, котрий обирається за партійними списками, буде закріплено за конкретним округом. І це підвищить відповідальність кандидатів у депутати, які агітуватимуть і за партію, і за себе особисто.

Глава парламенту також укотре наголосив на потребі завершення політичної реформи. За словами О. Мороза, перший етап конституційної реформи завершився з ухваленням і введенням у дію закону про Кабінет Міністрів України. А тепер треба пройти другий етап політичної реформи, надавши місцевим радам фінансові, організаційні, матеріальні та кадрові повноваження, щоб «здійснювати владу від імені людей». Голова Верховної Ради також підкреслив, що, окрім внесення змін до Конституції у частині місцевого самоврядування, необхідно ухвалити низку законів чи змін до них, які стануть основою для здійснення місцевими радами своїх повноважень.

«Реалізація політичної реформи на місцевому рівні змінить психологію виборця, котрий робитиме свій вибір свідомо, — сказав О. Мороз. — Треба створити такі умови, щоб людина відчувала, що її думка чогось варта, а її голос впливає на ухвалення державних рішень».

Учасники зібрання також обговорювали проблему продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Глава парламенту зауважив, що нинішнього року необхідно ухвалити низку законів, які стануть основою для цивілізованого ринку землі. «Майбутнє держави — у децентралізації влади, у наповненні повноваженнями місцевих органів влади», — заявив О. Мороз. Голова Верховної Ради звернувся до учасників зібрання з проханням вносити до парламенту свої пропозиції із законодавчого забезпечення діяльності місцевих рад, пообіцявши, що всі раціональні думки буде враховано у законі про місцеве самоврядування та інших законодавчих актах.

Більша частина зустрічі проходила за зачиненими від преси дверима. Тож журналісти висловлювали припущення, чи не обговорюють там можливість дострокових парламентських виборів. Утім, учасники зустрічі це заперечили. Зокрема, депутат Ренійської районної ради (Одеська область) Володимир Чумаченко в інтерв’ю «Голосу України» зауважив: «На мій погляд, дострокових виборів не буде, адже розклад політичних сил істотно не зміниться. «Регіони» наберуть ще більше голосів. Дострокові вибори — це лише даремна витрата коштів».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

***

Засади зовнішньої і внутрішньої політики мають перегукуватися з лінією Універсалу національної єдності

Законопроект про засади внутрішньої і зовнішньої політики України мають розглянути на третій сесії народні обранці. Про це повідомив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз в інтерв’ю парламентському телеканалу РАДА.

Документ, на переконання глави парламенту, серйозний і має визначати напрями діяльності української держави на перспективу. «Вважаю, що він у принципових положеннях повинен перегукуватися з лінією, яку виробляв Універсал, що його ми підписали із Президентом та іншими учасниками «круглого столу». Я думаю, що це якраз сприятиме ефективності використання цього документа», — переконаний Олександр Мороз.

За його словами, йдеться не так про закон, як про засади — напрями в роботі парламенту, уряду та Президента.

«Можу сказати, що документ досить грунтовний, хоч і не позбавлений певних недоліків», — повідомив Голова Верховної Ради.