Минулими вихідними стала свідком неприємної ситуації. Кондуктор напівпорожньої маршрутки виштовхувала літнього чоловіка, який, з’ясувалося, був уже третім пільговиком в авто. Тобто зайвим. На вмовляння пасажирів пожаліти ветерана молода жінка ще більше розлютилася і порадила співчутливим пасажирам заплатити за дідуся. Бажаючих виявилося багато. Однак ветеран відмовився заходити до салону...

Подібних, м’яко кажучи, непорозумінь лише в столиці можна спостерігати сотні — мало не на кожному маршруті. У лікарнях, жеках та інших установах герої минулого стають незручними і тому нерідко залишаються на самоті зі своїми проблемами, яких, на жаль, не меншає. А забезпечення гідного життя цим людям, яких налічується трохи більш як три мільйони, набуває дедалі більшої гостроти та актуальності.

З огляду на це Комітет Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів війни ініціював проведення сьогодні дня уряду з питання про стан виконання законодавства України із захисту ветеранів війни. «Якщо раніше ми говорили тільки про соціальний і правовий захист, то нині, на жаль, актуальним стає і моральний. Всіх їх внесено до порядку денного, —сказав в інтерв’ю «Голосу України» голова комітету Петро Цибенко. — Бо це пов’язано з низкою питань, зокрема, з точки зору правдивого висвітлення подій Великої Вітчизняної війни, збереження пам’ятників, належного вшанування цих людей, в тому числі й 9 травня та у дні пам’ятних знаменних дат».

Під час минулого дня уряду, присвяченого таким проблемам і святкуванню 60-річчя з Дня Перемоги, Петро Цибенко зазначав: проблеми зумовлені невдоволенням ветеранів війни рівнем свого пенсійного забезпечення і соціального захисту, а також особливостями 2005 року, який було оголошено Роком ветеранів.

За сприяння та ініціативи комітету, до якого надійшло понад 300 пропозицій від ветеранів та ветеранських організацій, парламент прийняв низку змін до законів України про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту тощо. Голова комітету тоді наголосив, що чимало норм Конституції України, чинного законодавства про соціальне забезпечення ветеранів війни виконуються не в повному обсязі.

Що відтоді змінилося? Петро Цибенко обіцяє сьогодні оприлюднити нові факти порушень прав ветеранів.

На жаль, права та свободи людини і громадянина ще не стали в нашій країні реальною цінністю, не раз звітувала Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова. На підставі аналізу звернень і безпосереднього спілкування Обмудсман зробила висновок про незадовільний стан дотримання прав інвалідів, серед яких багато ветеранів війни. Інваліди, учасники війни та бойових дій ведуть перед за кількістю звернень до Уповноваженого. На третьому місці за кількістю порушень виявилися соціальні права. Насамперед бідних людей, яких у нашій країні 70 відсотків. Одна з причин низького матеріального забезпечення таких категорій населення, серед яких переважно пенсіонери та інваліди, — низький рівень фінансової підтримки з боку держави.

Хіба не заслуговують ці люди, які заплатили своїм здоров’ям за нашу свободу і за право жити на своїй незалежній землі, на соціальний, правовий і моральний захист? Або хоча б на елементарну повагу.

«Ми приречені запалити вогонь пам’яті не лише на військових меморіалах, де він згас уже в останні роки завдяки нинішній владі, а й у душах наших співвітчизників», — ця теза Петра Цибенка, проголошена два роки тому, актуальна й нині.