Понад 900 гектарів земель сільськогосподарського призначення готові віддати кримські владники самочинним захопникам ділянок у Сімферопольському районі. Родзинка у тому, що «вільні» землі учасникам кримськотатарських і словянських «полян протесту» для спорудження приватних будинків «вишукали» місцеві чиновники... із ріллі, власником якої є Національна аграрна академія України.

Про це заявлено на засіданні робочої групи, створеної для урегулювання ситуації з самовільними захопленнями земельних ділянок. Зауважимо, що спохопилися кримські чиновники вирішувати ситуацію з масовими самозахопленнями земель, яка ще минулорічної весни стала резонансною й вибухонебезпечною, аж... нинішньої зими.

Уряд автономії постановив створити робочу групу з 16 душ і зобовязав її забезпечити проведення комплексних перевірок дотримання вимог земельного законодавства на території Сімферопольського району (зокрема, в Добрівській, Мирнівській, Трудівській, Чистенській сільрадах та Молодіжненській селищній раді) торішнього 26 грудня. Тобто після майже року постійного загострення надзвичайної ситуації спонтанного й масштабного земельного переділу півострова.

Та й зявилася нарешті така робоча група в результаті звернення у кримський уряд прокуратури автономії, в якому вказувалося на недоліки в роботі органів виконавчої влади півострова у сфері врегулювання земельних відносин. Пояснила прокуратура чиновникам і головні причини самозахоплень. Це передусім неналежна організація роботи органів виконавчої влади й місцевого самоврядування, низький рівень розяснювальної роботи серед населення та невиконання чиновниками відповідних указів Президента. А зібратися робоча група (та й то у неповному складі) спромоглася аж через місяць після звернення прокурора автономії, в якому він охарактеризував разючі недоліки роботи органів місцевої влади у сфері врегулювання земельних відносин.

Цю інформацію кримські урядовці прийняли, як годиться, «до відома» й написали черговий документ. (Складається враження, що вони дотепер «ні сном ні духом» й не підозрювали, що Крим уже давно знемагає від пошесті самозахоплень).

У постанові виділено основні завдання робочої групи, якій доручено внести пропозиції зі створення бази даних самочинно захоплених ділянок і картографічних матеріалів по масивах самовільно зайнятих територій, організувати виявлення збитку, спричиненого державі та власникам самочинно захоплених земель. Крім того, робоча група повинна забезпечити інформування населення через ЗМІ про причини самозахоплень та механізми їх звільнення. Керівнику робочої групи надано право залучати до взаємодії співробітників органів виконавчої влади, держпідприємств. Органам місцевого самоврядування рекомендовано розробити й затвердити заходи з врегулювання ситуації, що склалася. В документі наказали Рескомзему посилити роботу з виконання заходів з урегулювання питань у сфері земельних відносин. Від органів виконавчої влади вимагається неухильне виконання указів Президента.

У складі робочої групи є депутати й міністри, голови комісій Верховної Ради АРК та керівництво різних республіканських комітетів, представник від представництва президента в автономії та працівники правоохоронних органів. Немає лише у всіх них одного оперативності у розвязанні наболілих земельних проблем півострова.

Нарешті дочекалися хоч засідання для заслуховування інформації! А робота попереду масштабна, адже на присадибні ділянки лише навколо Сімферополя претендують більш як 16 тисяч душ, з яких живуть у районі лише 5320. Щоб виділити їм землі й зняти задавнену напруженість, потрібно понад 1700 га переважно орної землі.

Самозахоплення навколо Сімферополя узаконять, але не всі, заявив голова Сімферопольської райдержадміністрації Віктор Павлов. Він запевнив, що в чотирьох приміських селах уже розширюють кордони за рахунок захоплених земель. Але як саме ця робота проводиться, пояснити не зміг. Навести лад потрібно на 42 самочинно захоплених масивах переважно орної землі: на 933 га на території Мирнівської селищної ради (це ниви Української академії аграрних наук), 170 га Чистенської (де депутати місцевої сільради вимагають від порушників законодавства звільнити захоплені землі їх законним володарям, що мають держакти, а вже потім вирішувати питання виділення землі під будівництво індивідуальних будинків), 61 га Укромнівської (це землі Міністерства агропромислового комплексу України, міністр якого не погоджується на пропозицію узаконити самозахоплення), 83 га Трудівської, 550 га Добровської сільради (захоплені землі рішенням сесії було передбачено виділити під індивідуальне будівництво). В селищі Молодіжному під самозахопленнями опинилося 119 га земель Національного аграрного університету й ланів, що належать членам колишнього радгоспу «Пригородний». Власники цих земель від них відмовлятися не збираються. Тож у Молодіжному варто чекати наступних активних протистоянь, не менш напружених, ніж були в Трудовому.

Надто багато захоплених ділянок уже мають власників із числа приватників і колективних підприємств. Як повідомив голова райдержадміністрації, все це відбувається, попри те, що в Сімферопольському районі й так виділяється земля під житлове будівництво. Ще до весняного резонансного сплеску самозахоплень було виділено 42110 ділянок землі, з яких 11943 репатріантам.

У районі вже є 46 селищ компактного проживання репатріантів. Для створення умов для нормального проживання в них необхідно щонайменше 50 мільйонів гривень. Адже в усіх цих селищах досі відсутні дороги з твердим покриттям, каналізація, засоби звязку, немає соціальної сфери, медичного обслуговування й освіти. Вони лише частково електрифіковані й газифіковані. До того ж будинки, в яких вже тривалий час живуть люди, в основному досі не введені в експлуатацію. Коштів, щоб розвязати всі ці проблеми, традиційно бракує. Тож облаштування нових чергових самозахоплень потягне за собою появу аналогічних проблем.

Вислухавши інформацію про всі біди району, робоча група ухвалила рішення до 2 лютого перевірити в районі дотримання земельного законодавства, визначити суму завданого збитку, створити базу даних із захоплених масивів землі й підготувати пропозиції з урегулювання ситуації й зняття напруженості.

... Тим часом учасники «епідемії» самозахоплень свої хижки вже обживають й утеплюють, завезли меблі, дехто розвів домашню птицю й тварин. Сподіваються, що після того, як захоплену землю документально оформлять, передадуть сільрадам отримають земельні ділянки офіційно. Сільський голова Мирного Віктор Лакушев бідкається, що в його регіоні найбільше самозахоплень у всьому Сімферопольському районі. Доводиться «якось» їх узаконювати, хоча ці землі досі належать Національній аграрній академії України. Готує документацію на збільшення кордонів села. Хто отримає землю, а хто ні, вирішуватиме спеціальна комісія, запевнив сільський голова. Чи вистачить «академічної» землі на всіх охочих, не знає. Як саме легалізують одіозні кримські самозахоплення теж досі пояснити ніхто не може.

Віктор Павлов припускає, що «за фактом, люди, котрі сьогодні стоять на «полянах протесту» і мають усі законні підстави отримати землю, то ці ділянки будуть узаконені». Роботи із розширення кордонів сіл за рахунок самозахоплень уже почалися в чотирьох із шести сільрад. Виняток сільради Молодіжного й Укромного, господарі земель в яких віддавати їх не бажають й категорично відмовляються.

...Тож спостерігаємо чергове «маємо те, що маємо». Вчасно не впоравшись з шалом протиправних самозахоплень землі півострова, кримські владники до останнього спостерігали, як самозахоплення брутально порушують українське законодавство й зневажають права тих кримчан, котрі ще не реалізували своє право на безоплатне отримання землі під будівництво індивідуального житла. А тепер запізніло створена робоча група кримських чиновників лише збирається боротися із самозахопленнями, до того ж «методом їх узаконення».

Крим.