Минулої п’ятннці відбулася подія, яка залишить помітний слід в історії міжпарламентських зв’язків США й України. В посольстві США в Україні відбулася відеоконференція між американськими конгресменами і депутатами Верховної Ради України. Її організатором стала член Палати представників Конгресу США від штату Огайо Мерсі Каптур, яка має в Україні родинні корені. А безпосереднім приводом для відеоконференції стала поїздка у США делегації Верховної Ради України на чолі з головою фракції соціалістів Іваном Боким у листопаді минулого року, яка серед іншого вивчала досвід виробництва біоетанолу з кукурудзи. Ця відеоконференція, до речі, як повідомляє прес-служба посольства США, відновила після перерви у три роки спілкування між Конгресом США і Верховною Радою України в такому форматі, наступні зустрічі відбуватимуться вже регулярно.

У вступному слові посол США в Україні Вільям Тейлор наголосив на важливості обміну думками й досвідом між парламентами двох країн. Він зазначав, що відносини і рівень співпраці між цими двома органами історично склалися міцними і надалі зміцнюватимуться. Цьому сприятиме й нещодавно внесений Мерсі Каптур законопроект про сприяння обмінам між штатними співробітниками Конгресу і Верховної Ради. У квітні делегація Палати представників Конгресу США відвідає Київ, а згодом така само українська делегація поїде на два тижні у США.

Учасників відеоконференції з Вашингтона вітав посол України в США Олег Шамшур.

Мерсі Каптур з американської сторони та Іван Бокий з української окреслили коло питань, на яких парламентарії обох країн вважають за необхідне зосередитися у взаємному співробітництві. І так вийшло, що саме виробництво альтернативних джерел енергії, зокрема, біоетанолу з кукурудзи, стало центральним у дискусії в ході відеоконференції між Києвом і Вашингтоном.

Іван Бокий подякував американським конгресменам, зокрема присутньому на конференції голові аграрного комітету Палати представників Коліну Петерсену, за допомогу в організації поїздки українських делегатів у штат Айова та вивченні законодавчого забезпечення виробництва біоетанолу в США. Конкретні проблеми, які постають перед Україною в розв’язанні стратегічної мети, розкрив народний депутат України Іван Кириленко — голова робочої групи з питань виробництва біоетанолу, яку створив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз.

В обміні думками взяли участь конгресмени Роскоу Барлетт, Колін Петерсон, народний депутат України Сергій Рижук.

На закінчення Мерсі Каптур та Іван Бокий висловили переконання, що законодавці обох держав зроблять усе, щоб важлива для Америки й України проблема подолання енергетичної залежності об’єднала політичні еліти, бізнес, науку, фермерів і селян, а разом з тим сприяла виведенню світу з непростих екологічних катаклізмів. Українська сторона подякувала американській, яка взяла на себе всі витрати з проведення відеоконференції, що тривала більш як годину.

За повідомленнями прес-служби Посольства США в Україні та прес-служби Фракції СПУ.