Ситуація, яка склалася у Криму та південно-східних областях, внесла корективи в роботу Чопського загону. Так, для посилення східних рубежів було відряджено понад півсотні військовослужбовців. Управління та підрозділи переведено на посилений режим служби, до охорони кордону та прикордонних об’єктів залучено додаткові сили й засоби.

Про це йшлося під час наради в управлінні Чопського прикордонного загону. У підбитті підсумків діяльності за нинішній рік взяли участь керівники відділів, які дислокуються в Ужгородському, Перечинському та Великоберезнянському районах і охороняють кордон України з Польщею, Словаччиною і Угорщиною.

Зазначалося: охорона кордону здійснюється в досить напруженій обстановці, яку здебільшого зумовлює потік незаконних мігрантів. Цьогоріч бійцями загону затримано їх на 15 відсотків більше, ніж за аналогічний період минулого року, при тому, що кількість усіх випадків затримань зменшилася на чверть. Це свідчить про збільшення чисельності самих груп «мандрівників». Наприклад, у березні неподалік Ужгорода «зелені берети» затримали групу незаконних мігрантів чисельністю 33 особи.

Загалом за звітний період підрозділами затримано 102 незаконні мігранти. Самостійно та у взаємодії з іншими правоохоронними органами у 125 випадках припинено незаконне переміщення товарів через кордон, у тому числі сигарет, на суму майже 4 мільйони гривень. Крім того, під час здійснення контролю в пунктах пропуску виявлено дві одиниці зброї та 18 боєприпасів, 130 грамів наркотичних речовин.

Через кордон не пропущено майже 180 осіб, у 109 випадках виявлено порушення правил перебування іноземців в Україні. До адміністративної відповідальності притягнуто 264 особи, на яких накладено штрафів на суму понад 450 тисяч гривень.

Роман ПАВЛЕНКО, Василь НИТКА.

Український кордон охороняють сміливі і мужні люди.

Фото надане прес-службою Чопського прикордонного загону.