Як і прогнозував «Голос України», старт третьої сесії був доволі бурхливий. Майже півдня тривала блокада головної трибуни країни. Блок Юлії Тимошенко і частина фракції «Наша Україна» вимагали внести до порядку денного законопроект, який передбачає заборону будь-якої маніпуляції з газотранспортною системою країни. Підставою для таких радикальних дій стали слова російського президента Володимира Путіна, який повідомив про «революційні пропозиції української сторони» — право розробки газових родовищ в обмін на активи ГТС.

Усе-таки народні обранці зуміли досягти компромісу — і відбулося урочисте відкриття сесії. А законопроект, підготовлений Олександром Турчиновим та Юлією Тимошенко, набрав понад 400 голосів.

Цього тижня завершилася епопея і з обранням заступника Голови Верховної Ради та Уповноваженого з прав людини. Ще одну перемогу здобув Блок Юлії Тимошенко — заступником голови парламенту обрано бютівця Миколу Томенка. А Омбудсманом знову стала Ніна Карпачова.

Водночас Президент підписав і оприлюднив закон, який ще називають «законом про імперативний мандат». Відтепер депутати місцевих рад повинні пам’ятати про те, за списками яких політичних сил пройшли до рад, інакше можуть позбутися депутатського мандата.

А в парламенті залихоманило фракцію «Наша Україна». Частина народних обранців у штики зустріли повідомлення про те, що керівник фракції В’ячеслав Кириленко підписав угоду про опозиційне співробітництво з Блоком Юлії Тимошенко. Оглядачі не виключають розколу фракції «Наша Україна» на дві частини.

Не можна обминути процесів, що розпочалися і у партійних лавах. Так, останнім часом з’явилися прогнози, які віщують зміну лідера в Партії регіонів. Щоправда, партійні лідери, прізвища яких називалися серед претендентів на посаду голови ПР, їх поки що спростовують.

Тим часом про своє майбутнє злиття повідомили Українська народна партія та Народний рух України і навіть створили робочу групу. Водночас вони відмовилися брати участь у проекті під назвою «Європейська Україна», який мав об’єднати партії національно-демократичного напряму довкола «Нашої України» у своєрідний конфедеративний союз.

Усе це дало підстави оглядачам говорити про майбутні дострокові вибори до Верховної Ради. Однак глава парламенту Олександр Мороз категоричний: дострокових виборів не буде і коаліція працюватиме повний термін. Хоча лідер БЮТ Юлія Тимошенко повідомила про те, що депутати з її фракції зробили кілька подань до Конституційного Суду про визнання правових підстав для розпуску парламенту і проведення нових виборів.