Минулого тижня на острові Хортиця почалися зйомки фільму «Тарас Бульба». Тут, поблизу історико-культурного комплексу «Запорозька Січ», збудували містечко XVІ століття, де розгорнуться події, описані в повісті Гоголя. Містечко бутафорське, але згодом воно буде передане в дар Національному заповіднику і ще послужить історії та мистецтву.
Про це розповів на прес-конференції напередодні зйомок режисер-постановник фільму Володимир Бортко (на знімку). Хоча він виріс за лаштунками Київського театру імені Франка, а починав творчу біографію на кіностудії імені Довженка, українським глядачам більше відомий за російськими телесеріалами «Бандитский Петербург», «Собачье сердце», «Идиот», «Мастер и Маргарита». А тепер Володимир Володимирович узявся за постановку фільму, як пояснив, з кількох причин. По-перше, екранізація «Тараса Бульби» — давня мрія, і він хоче максимально точно передати творчий задум геніального автора. По-друге, в Росії, і він сподівається, що і в Україні, до кінотеатрів масово повернулися вибагливі глядачі, котрі люблять та цінують високе мистецтво. І, нарешті, завершити творчу кар’єру Володимир Бортко хоче гідним фільмом.
А що фільм буде саме таким, тепер ніхто не сумнівається. Над ним працює колектив, що об’єднав еліту кількох національних культур: акторів, художників, кінооператорів тощо. Головну роль зіграє Богдан Ступка, дружину Тараса гратиме Ада Роговцева. У їхнього сина Остапа перевтілиться популярний актор Володимир Вдовиченков, в Андрія — Ігор Петренко, а в ролі його коханої панночки зніматиметься польська актриса Марта Мельцаж. Є й багато інших ролей, зокрема для Михайла Боярського, Леся Сердюка та Ступки-молодшого — Остапа.
Постановку кінних битв здійснюватиме американець Нік Пауел (його роботу ми бачили в голівудських стрічках «Гладіатор», «Останній самурай» та «Хоробре серце»). За масштабом і складністю батальних сцен «Тарас Бульба» має стати в ряд із «Війною і миром» Сергія Бондарчука. У зйомках одночасно братимуть участь більш як 200 вершників та близько 1000 піхотинців — стільки не змогли досі зібрати навіть американці. І, як підкреслив В. Бортко, в масових сценах переважно зніматимуться українські актори кінних театрів та вершники-спортсмени.
Перший етап зйомок на Хортиці тривав три дні. Того досить, щоб відтворити картини зими. Але вони будуть дуже промовисті — і гіркі роздуми після тяжких ран та життєвих втрат Тараса Бульби на березі Дніпра, і повернення його синів додому з бурси, і спускання на воду козацьких чайок. Далі — розквітлий у травні заповідний асканійський степ, козацький стан в історико-культурному комплексі «Запорозька Січ», батальні сцени біля замків у Кам’янці-Подільському та Хотині, зйомки у Києві, Варшаві й Калінінграді. І все треба встигнути зробити за рік.
В основу концепції фільму, за словами В. Бортка, покладені максимально точне прочитання повісті Миколи Гоголя і відтворення її мовою кінематографа, естетичний, а не політичний підхід до історії, в тому числі й до болючого національного питання. І — глибокий психологічний аналіз особистостей героїв. Тому й Тарас Бульба не такий простий, як про це звикли думати, й Андрій — хоч і зрадник, але не підлий у душі.
Прозвучать і ліричні відступи автора, на які раніше не звертали уваги. А закадровий текст відтворюватиме внутрішній світ героїв. Музику написав композитор Ігор Корнелюк, а лейтмотивом стане українська народна пісня «Чуєш, брате мій?» Її не раз слухав у дитинстві Володя Бортко, сидячи на руках в Амвросія Бучми, великого українського артиста (із ним разом у театрі імені Франка працювала мама Володі, актриса Марина Захаренко. А вітчимом Бортка був український драматург Олександр Корнійчук).
— Коли нація перебуває не в кращому періоді свого духовного розвитку, то варто нагадати, що в нас були чудові предки, які вміли любити Батьківщину, — вважає Володимир Бортко. — І про це варто розповісти саме тепер — і в Україні, і в Росії.
А ще він розчарував деяких журналістів, котрі іронізували з приводу того, що «Тарас Бульба» буде продубльований в українському прокаті.
— Я сам би наполягав на українській версії. Гоголь хоч і написав «Тараса Бульбу» російською, але із збереженням особливостей української мови.
Хоча В. Бортко й зруйнував плани деяких українських митців, які хотіли самі екранізувати «Тараса Бульбу», громадськість із розумінням поставилася до цього. А запоріжці зустріли знімальну групу на «ура» і проявили таку готовність допомагати, що Володимир Бортко пообіцяв провести в місті безплатний прем’єрний кінопоказ.
Думається, фільм буде не чужий і польським глядачам, вони плакатимуть над трагічною долею шляхтянки, котра з безіменної панночки перетвориться на княжну Ельжбету Мазовецьку і помре, народжуючи дитину від Андрія. Власне, вони обоє і їхнє кохання були приречені. Та настав час єднати колись розбратані народи.
Запорізька область