Ранкове засідання 9 лютого

Учора Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про внесення змін до законів України «Про Кабінет Міністрів України» та «Про місцеві державні адміністрації». Як зазначив один із авторів законопроекту народний депутат Юрій Мірошниченко (фракція Партії регіонів), запропоновані зміни враховують майже всі зауваження глави держави до законопроекту про Кабінет Міністрів, що, на його думку, дасть змогу зняти штучно створене протистояння між урядом та секретаріатом Президента.

Однак народний депутат Анатолій Матвієнко («Наша Україна») зауважив, що навряд чи можна говорити про врахування пропозицій Президента загалом, оскільки всі вони зазнали значних змін, і не в кращий бік. Натомість Ярослав Мендусь (СПУ) поцікавився, чи доцільно розглядати цей законопроект до того часу, поки Конституційний Суд не дасть свого висновку на подання Президента стосовно конституційності закону про Кабінет Міністрів.

Голова Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Віктор Тихонов зазначив, що комітет підтримує ухвалення цього законопроекту в першому читанні, щоб під час доопрацювання врахувати висловлені зауваження. Тим паче що зауважень вистачає. Зокрема, Микола Оніщук («Наша Україна») звернув увагу на висновки головного науково-експертного управління, котре зазначає, що згідно із запропонованою редакцією закону передбачається можливість припинення повноважень члена Кабінету Міністрів у разі звільнення його з посади за поданням коаліції депутатських фракцій. Однак відповідно до Конституції коаліція має єдине повноваження — вносити пропозиції стосовно кандидатури Прем’єр-міністра, кандидатури до складу уряду вносить прем’єр, за поданням якого вони призначаються на посади парламентом. Так само пропоновані зміни передбачають, що кандидатури заступників міністрів оборони та закордонних справ призначаються після консультацій відповідного міністра з Президентом, однак механізм цих консультацій законопроектів не розкриває та не містить правових наслідків недотримання цієї вимоги. Стосовно внесення змін до закону «Про місцеві державні адміністрації», то тут ідеться про порядок призначення на посади заступників голів державних адміністрацій та про право Кабінету Міністрів скасовувати акти місцевих державних адміністрацій. В останньому виправленні пропонувалося зробити винятки для актів, виданих державними адміністраціями на виконання делегованих місцевими радами повноважень. Цей законопроект підтримали 240 народних депутатів.

Так само в першому читанні Верховна Рада ухвалила проект закону «Про судовий збір». Як зазначив міністр юстиції Олександр Лавринович, цим законопроектом впроваджується поняття судового збору, який має замінити державне судове мито. Зокрема, ставки судового збору пропонується встановити у частинах мінімальної заробітної плати, у відсотковому співвідношенні до ціни позову. На думку авторів законопроекту, помірний розмір ставок судового збору у цивільному судочинстві сприятиме забезпеченню державою конституційного права кожного громадянина на звернення до суду по захист своїх прав та свобод.

Далі Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект «Про нормування в будівництві». Необхідність ухвалення цього законопроекту пояснюється тим, що в Україні досі чітко не визначено статус будівельних норм та відсутні обґрунтовані методологічні підходи до формування нормативно-правової бази у будівництві.

Насамкінець Верховна Рада розглянула законопроект Юлії Тимошенко про внесення змін до закону «Про житлово-комунальні послуги», які, зокрема, передбачають, що рівень підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги не може перевищувати темпів зростання середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки, за останній календарний рік. Також пропонувалося надати центральному органу виконавчої влади з питань регулювання електроенергетики право формувати єдину державну політику стосовно встановлення тарифів на послуги централізованого опалення, водопостачання і водовідведення. Проте, незважаючи на позитивні висновки профільного комітету, цей законопроект не здобув необхідної підтримки народних депутатів.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.