Несподіванкою для миколаївців стала виставка «Таланти і захоплення», що відкрилася в міському виставковому залі. Багато авторів, чиї роботи представлені тут, є людьми відомими. Але популярність ця стосується тільки одного боку їхнього життя професійного або суспільного. Виставка ж показала другий бік. А саме світ захоплень цих людей.

Наприклад, зясувалося, що директор Миколаївського музею імені Верещагіна Сергій Росляков не тільки хранитель художніх цінностей, а й їх творець. Тут представлені своєрідні картини Сергія Миколайовича — «Золотий Скіф», «Сон Місяця», «Дорога крові». У роботах проступають улюблені теми вченого і мистецтвознавця історія та культура Північного Причорноморя.

Окрасою експозиції стали різні витвори акторів та працівників Російського драматичного театру. Народна артистка України Світлана Слобожанинова плете найніжніші пухові хустки. Родом з Оренбурга, вона дбайливо зберегла традицію їх плетіння. А художник-бутафор цього само театру Іван Завгородній виставив зроблені з пластиліну казкові замки. Актор Алекс Межурецький шиє театральні костюми, а гример Любов Ніколаєва виявилася художником-графіком. Причому, як зясувалося тільки на відкритті виставки, ця скромна жінка свого часу стала лауреатом конкурсу графіки в Голівуді.

Здавалося б, який стосунок до мистецтва має Сергій Марченко, котрий працював інженером-залізничником, матросом-водолазом і технологом лиття кольорових металів? Але розділ експозиції, присвячений його захопленням, не залишає байдужим. Колишній водолаз ліпить шоколадні фігурки й античні погруддя, вирізьбує по шкірі, займається різьбленням по дереву і малює картини.

Дивовижні історії повідала ця виставка. Володимир Бандалієв художник визнаний. Але у світ мистецтва він прийшов уже зрілим. Він льотчик морської авіації. Після списання на землю підполковник у відставці змінив штурвал на олівець. Серед його робіт є одна особливо примітна — «Трудівниця війни». Зображено на ній звичайну конячку, що везе свою ношу по полю битви, крізь дим і вогонь. Картина ця написана за спогадами миколаївського письменника, ветерана війни Дмитра Вострикова. У Вітчизняну він командував транспортною ротою, тягловою силою там були коні. Підкувати їх на фронті було складно. Командир знайшов цигана-коваля, який і воював разом з бійцями. А коли його важко поранили, попросив командира увічнити память про коника. Через кілька десятиліть командир написав про цей випадок оповідання, а художник намалював картину.

Експозиція вражає розмаїтістю. Тут колекція краваток від Антоніни Бурдіної, ляльки, пошиті Наталею Захаровою, батик Олени Горячевої, фотокартини Олександри Мельник, скульптури Олексія Панни. Отже, підтверджує виставка аксіому: «Талановита людина талановита в усьому».

Миколаїв.

Фото автора.