До 110-ї річниці від дня народження Михайла Вериківського

Київська дитяча школа мистецтв № 2 — один із провідних дитячих мистецьких закладів Києва. Тож недаремно ще 2000 року присвоєно цій школі імя талановитого українського композитора, хорового диригента, педагога і музично-громадського діяча Михайла Івановича Вериківського і відкрито шкільний музей.

У школі вже стало доброю традицією щороку концертом української музики відзначати річницю народження композитора, чиє імя невіддільне від становлення української культури.

До 110-ї річниці від дня народження композитора педагогічний і учнівський колектив школи підійшов із великими творчими досягненнями. У концерті, присвяченому памяті М. Вериківського, звучали його твори у виконанні викладачів та вихованців. Відвідувачів школи вразила цього разу виставка творчих робіт «Малюємо музику Вериківського» художнього відділу школи.

Творчість Михайла Вериківського не раз привертала увагу музикознавців та виконавців і таїть у собі ще багато невідомих сторінок. Ми кожен рік вивчаємо її, отримуємо від родини Вериківських усе нові й нові партитури і відкриваємо ці нові сторінки. І щоразу перед нами постає постать зовсім нового Михайла Івановича Вериківського багатогранної, талановитої людини, великого патріота української культури.

На концерти та творчі заходи, присвячені памяті М. Вериківського, до школи щороку приходять відомі діячі української культури. І серед них старша донька композитора кандидат мистецтвознавства Ірина Вериківська. Зять Вериківського, Едуард Митницький, відомий режисер, керівник Театру драми й комедії цього разу подарував школі свою книгу «Леля», присвячену памяті Олени Михайлівни Вериківської. Можна лише пошкодувати, що цю книжку, на жаль, не зможе прочитати і побачити Олена Михайлівна Вериківська, чудовий педагог, викладач-методист.

У книзі відгуків про концерти школи Едуард Маркович написав: «Хай щастить цьому закутку памяті про визначних людей України батька й доньку Михайла й Олену Вериківських». А народний артист, професор, завідувач кафедри спеціального фортепіано Київської національної музичної академії України Михайло Степаненко, який також є частим гостем школи, зазначив: «Память про Михайла Івановича Вериківського, яку зберегла школа одне з досягнень нашої культури, прояв любові до української музики і до України».