Нині відносини між гілками влади нормалізуються, обєктивних підстав для будь-яких напружень немає. Є субєктивні, повязані з реалізацією політичної реформи. Про це заявив Голова Верховної Ради Олександр Мороз на зустрічі з керівниками дипломатичних місій та представництв міжнародних організацій.

Ми приводимо законодавство у відповідність до Конституції, запроваджуємо європейську модель управління, зазначив глава парламенту. «Однією з підстав загострення ситуації стало подолання вето щодо закону про Кабінет Міністрів, наголосив Голова Верховної Ради України. Закон відповідає змісту Конституції і жодним чином не обмежує права Президента».

Сьогодні навязуються дискусії стосовно розпуску Верховної Ради, поінформував Олександр Мороз, і дострокових парламентських виборів. «Глибоко переконаний, що незважаючи на заклики та вуличні акції ніяких дострокових виборів не буде. Розпуску Верховної Ради не буде, і стабільність буде забезпечена», — зазначив Голова Верховної Ради і додав: «Верховна Рада і Кабмін докладуть усіх зусиль, аби напруги не було».

Переважна більшість законів, підкреслив глава парламенту, голосуються конституційною кваліфікованою більшістю. Голова Верховної Ради також наголосив на важливості акцентування уваги на вступі України до СОТ, на переговорах з трійкою ЄС стосовно нового формату відносин із ЄС.

Олександр Мороз відкинув звинувачення опозиції на адресу уряду в зраді національних інтересів та бажанні здійснити кроки на приватизацію української газотранспортної системи.

Олександр Мороз також повідомив, що кандидат на посаду міністра закордонних справ Володимир Огризко зустрічається з парламентськими фракціями. Глава парламенту запевнив, що парламент розгляне питання про призначення міністра закордонних справ наступного пленарного тижня у сесійній залі.

На знімку: голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Віталій Шибко, Голова Верховної Ради України Олександр Мороз,Координатор системи ООН в Україні Френсіс ОДоннелл.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.