Замість заліку хореографи Юлія та Ілля Московченки своїм вихованцям із школи мистецтв імені Л. Ревуцького влаштували фестиваль-конкурс бальних танців «Бучанська зима». Про сестру і брата Московченків — засновників київського клубу спортивного бального танцю «Факел», що заради «гарних дітей, хорошої аури й добротного танцзалу» їздять у Бучу, за 30 кілометрів від столиці, ми вже писали («Голос України» за 18. ХІ.2005 р.).

Песимісти пророкували, що молоді й перспективні танцюристи довго не затримаються.

А вони через рік організували змагання і продемонстрували майстерність своїх учнів. І свою, до речі, підтвердили. Вийшло свято (на знімку). 103 юні танцюристи виконали ніжний вальс, балансуючу самбу, чітке ча-ча-ча, швидкий квікстеп, стрибаючий джайв. Досвідчене око журі відзначало удачі і промахи. Хореограф-постановник Вероніка Поліщук оцінювала вміння рухатися, пластику, артистизм. За її словами, бальні танці необхідні для всебічного розвитку дитини. Тоді вона інакше тримається, по-іншому поводиться. Та чомусь на сцені мужньо-елегантних партнерів — дефіцит. Нечисленні хлопці створювали пари в два, а то і три заходи.

Побутує думка: танці — не чоловіче заняття. Ілля Московченко вважає, що в хореографії фізична підготовка потрібна не менше, ніж у футболі. Партнер — завжди лідер. Треба володіти неабиякою силою для всіляких підтримок, бути акробатом. Щоб танцюрист відбувся, потрібно пам’ятати: вивірені па — це фізика в голові.

Переможців виявилося багато: вибирали кращих у кожній віковій категорії.

Що спонукало зайнятися хореографією 12-літнього Дмитра Циркавнюка, який запально «рок-н-ролить»?

«Мама сказала: «Йди танцюй». Мені сподобалося. Приплив сил та енергії надзвичайний, особливо в рок-н-ролі».

Його партнерці Ганні Вишневецькій захотілося виступати так, як тренер Юлія Федотівна.

Тринадцятирічна Карина Короїд раніше займалася гімнастикою, тому танцює легко і з задоволенням. «Я дуже непосидюща, всі емоції передаю через рухи. У школі навчаюся добре, мрію про велику сцену».

Спонсорами заходу виступили батьки, але й місцева влада потихеньку долучається до чудового починання киян. Кожен учасник фестивалю одержав приз від бучанського селищного голови Анатолія Федорука. «Такі конкурси мають стати традицією, — сказав він. — Щоб діти звикали до публічності, відкритості. Щиро хочу допомогти найнаполегливішим і найталановитішим вийти на велику сцену».

Київська область.

Фото Людмили ГЛАДСЬКОЇ.