Ранкове засідання 8 лютого

За перше рішення проголосували 340 депутатів.

За кандидатуру Омбудсмана проголосували 255 депутатів.

За правозахисника Євгена Захарова, котрий теж претендував на посаду Уповноваженого Верховної Ради із захисту прав громадян, проголосували 153 депутати.

На початку ранкового засідання народні депутати України підтримали пропозицію фракції Блоку Юлії Тимошенко і включили до порядку денного питання про обрання заступника Голови Верховної Ради. За це рішення проголосували 342 із 444 народних депутатів, зареєстрованих у сесійному залі.

Кандидат на цю посаду Микола Томенко пообіцяв підтримувати і продовжувати гуманітарно-соціальну політику, а ті законопроекти і напрацювання, якими займався Комітет Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, провести до кінця. «Продуктивна робота триватиме й надалі», — сказав Микола Томенко. Крім того, одне із головних завдань заступника глави парламенту — активно включити в законодавчу роботу опозицію, зазначив він і висловив сподівання, що Верховна Рада ухвалить найближчим часом закон про опозицію.

«З обранням вас на посаду заступника глави парламенту, — зазначив регіонал Ярослав Сухий, звертаючися до Миколи Володимировича, — Верховна Рада продемонструє, що процеси демократизації в українському суспільстві набули незворотного характеру. Тому що представник опозиції по праву посідає своє місце в керівних органах Верховної Ради».

Якщо кандидатуру Миколи Томенка обговорювали спокійно, вона ні в кого не викликала заперечень, то посада Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, на яку претендували народний депутат Ніна Карпачова і правозахисник Євген Захаров, розділила сесійну залу на два табори. Правозахисник пообіцяв на посаді Омбудсмана створити ефективну систему захисту прав людини, сприяти скасуванню конституційної реформи, а також створити представництва Уповноваженого в усіх регіонах України. На його підтримку висловилися бютівці та нашоукраїнці.

Ніна Карпачова, відкидаючи закиди «у прислуговуванні одній політичній силі», запевняла, що ставала на захист прав винятково конкретної людини. І пообіцяла у разі її обрання посилити захист прав людини через удосконалення законодавства. «Розширення повноважень Омбудсмана потрібно передусім для посилення захисту наших співвітчизників у таких болючих проблемах, як бідність, земельні правовідносини, повернення заощаджень, подолання тортур, обстоювання прав 1,5 мільйона мешканців гуртожитків на житло, справедливе врегулювання цін на тарифи, житлово-комунальні послуги», — зазначила Ніна Карпачова і додала, що розраховує на підтримку парламентаріїв та подякувала Голові Верховної Ради за висунення її кандидатури.

«Карпачова знайшла мужність, маючи абсолютно комфортну ситуацію, піти в списках Партії регіонів. Вона показала, що в опозиції до порушень прав людини, — заявила Анна Герман. — Це мужня жінка, досвідчена і незаангажована».

Народні депутати ухвалили зміни до постанови Верховної Ради «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України п’ятого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови та секретаря Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації». Верховна Рада України також прийняла закони «Про внесення змін до статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення», «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про тимчасову заборону приватизації пам’яток культурної спадщини», «Про внесення змін до статті 11 Закону України «Про фізичний захист ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання».

Мета останнього законопроекту — вдосконалення норм чинного законодавства у сфері використання ядерної енергії шляхом врегулювання процедури допуску іноземців та осіб без громадянства до особливих робіт та дозволів до місць, де діють обмеження на промисловому майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» у зв’язку з участю іноземних спеціалістів у міжнародних проектах на об’єкті «Укриття». Зокрема, в рамках реалізації основних проектів міжнародної технічної допомоги щодо зняття з експлуатації ЧАЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему (адміністраторами коштів обсягом понад один мільярд євро виступають ЄБРР та Комісія Європейського співтовариства) протягом 10—15 років передбачається залучення до виконання особливих робіт іноземного персоналу підрядників.

На початку ранкового засідання народні депутати привітали Степана Давимуку з днем народження.

На знімку: Микола Томенко.

Фото Олександра КОСАРЄВА.