Мікроавтобус «Газель» у подарунок від держави отримала багатодітна родина Зюзькіних із села Отрадокам’янка Бериславського району Херсонщини.

Новеньку «сімейну конячку» великій дружній родині пригнав голова Херсонської ОДА Борис Силенков. А напередодні Нового року високу й Почесну відзнаку «Мати-героїня» 48-річній Валентині Зюзькіній вручив у Києві сам Президент Віктор Ющенко.

Вона справді героїня. Адже останні сім років ростить і виховує дітей одна. Чоловік поїхав на заробітки до Росії й дозволив собі спосіб життя, несумісний з уявленнями про життя та мораллю своєї дружини. «Ні, — сказала категорично, коли той «запросився» назад, — важко, але вправлятимуся з дітьми сама!»

Наймолодшому у великій родині — восьмий рік, найстаршому — 28. Має вже власну сім’ю й трьох діток. Допомагає молодшим братам та сестричкам. Семеро Зюзькіних ще вчаться у школі.

Кілька років тому держава подарувала родині будинок. Сільрада сприяла в його телефонізації. Щороку до першого вересня Зюзькіни-школярі отримують 100 гривень на шкільне приладдя. До слова, ні за кого з них матері не соромно, у школі про Зюзькіних відгукуються як про сумлінних учнів. Вісімсот гривень щомісяця випадає державної допомоги на всіх разом узятих дітей. До цих «розкішних» доходів додається ще «багатодітна» пенсія Валентини — 620 гривень.

Трапляються й благодійники. Приміром, директор Центрального ринку в Херсоні Олександр Юсіфов від себе особисто подарував родині місткий холодильник. А журналісти редакції херсонської газети «Гривна» «скинулися» на кольоровий телевізор.

— Важко, але все одно я щаслива жінка, — каже Валентина Зюзькіна. — Звичайно, не розкошуємо, але ми багаті на затишок, любов та дружні стосунки між дітьми. Нехай в кожній українській сім’ї буде родинний лад, бо це — найбільше щастя!

Є в матері ще одна мрія: газифікація будинку. На неї, звісно, в родини коштів немає. Можливо, наші державні мужі про це подбають? Якщо читають газети. Та ще й замисляться над розміром пенсії, яку встановили для таких мужніх українських жінок, котрі, незважаючи ні на що, здійснюють своє споконвічне призначення — народжувати дітей, бути Матір’ю. Бодай порівняють її пенсію з тією, що призначають собі...

Херсон — Отрадокам’янка.

На знімку: голова Херсонської ОДА Борис Силенков передає від держави мікроавтобус родині Зюзькіних.

Фото Олени ЛУТЧЕНКО.