Ювілейний 60-й день народження відзначає 8 лютого 2007 року народний депутат України, голова підкомітету Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Степан Антонович Давимука (на знімку) — відомий український політик, науковець, державний і громадський діяч.

Він народився у простій хліборобській родині в селі Чернелиця на Івано-Франківщині. Закінчивши з золотою медаллю місцеву середню школу, вступив на навчання до Львівської політехніки і одразу виявив неабиякий хист до наукової праці та громадської діяльності, став організатором і головою студентського наукового товариства. Після закінчення з відзнакою інституту успішно працював інженером, старшим науковим співробітником цього вузу, а потім — провідним конструктором, начальником відділу систем автоматизованого проектування спеціального конструкторського бюро мікроелектроніки в приладобудуванні виробничого об’єднання «Мікроприлад»

На світанку української незалежності, в 1990 році, Степана Давимуку було обрано головою виконкому Львівської обласної ради народних депутатів

1-го демократичного скликання, а згодом —призначено представником Президента України у Львівській області. Понад 10 років — з 1994-го по 2005-й — обіймав посаду начальника регіонального відділення Фонду державного майна у Львівській області. Саме в цей період з його ініціативи та за його активної участі здійснено чимало реформаторських перетворень в економіці регіону і країни.

Заслужений економіст України, кандидат технічних наук, доктор економічних наук, професор Степан Давимука — автор більш як 150 наукових праць, 14 книг і 22 винаходів з теоретичних основ електротехніки, системотехніки, математичного моделювання, системного аналізу, автоматизованих систем проектування електронних схем, регіональної економіки, соціології, приватизації, реструктуризації підприємств, реформування агропромислового комплексу та земельних відносин тощо.

Народний депутат України Степан Давимука успішно поєднує законотворчу роботу у Верховній Раді з плідною науковою та громадською діяльністю. Він — провідний науковий співробітник Інституту регіональних досліджень НАН України, член Академії менеджменту та підприємництва і Академії економічних наук, член Політради та Центрального проводу Народного Руху України, член Національної спілки журналістів України, віце-президент Шахової федерації України.

Один із найголовніших життєвих принципів Степана Антоновича Давимуки — у всіх своїх намірах завжди дослухатися до внутрішнього Судді, який живе в наших серцях і говорить голосом нашої совісті.

Міцного здоров’я, щастя, натхненної та плідної діяльності на благо України вельмишановному ювіляру на многії і благії літа!

Анатолій КІНАХ, голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони.