Робоча поїздка Першого заступника Голови Верховної Ради України Адама МАРТИНЮКА на Волинь

Третє скликання поспіль народні депутати обирають Адама Івановича Мартинюка Першим заступником Голови Верховної Ради України. І кожне ведення ним пленарних засідань залишає глибоке враження. Цей успіх забезпечений його тонким знанням Конституції України і Регламенту Верховної Ради, чинних законів, відчуттям потреб країни у поповненні законотворчої бази, ініціатив депутатів та інших законодавчих джерел, умінням знаходити прийнятний компроміс плюс інтуїція вченого-історика.

Звичайно, це один бік його публічної діяльності. Але ще є й інший, позапарламентський. І треба одразу сказати, що бізнесу він не веде, не займається й іншими приватними справами. Вся його робота зводиться знову-таки лише до державних справ, до надання практичної допомоги виборцям.

Зазвичай ця діяльність охоплює виборців усієї країни, але все-таки найбільше виявляється у Волинській області, за якою він закріплений територіально як депутат і як голова міжфракційного парламентського об’єднання «Волинь». Тим паче, як повідомили у його секретаріаті, саме звідси до нього надійшло найбільше письмових заяв, скарг і звернень, які потребують негайного вирішення.

Ось і останніми вихідними днями Адам Іванович побував на Волині, в Любешівському районі.

Сонячної зимової днини жителі села Любешівська Воля і навколишніх населених пунктів зібралися в центрі біля новозбудованого клубу. Мітинг відкрив сільський голова Анатолій Хвесик, який від імені всіх присутніх щиро подякував Адамові Івановичу за спонсорську допомогу в будівництві клубу і бібліотеки, а також храму і зачитав рішення сільської ради: вважати його почесним громадянином села.

На зборах виступили голова обласної держадміністрації Володимир Бондар, заступник голови обласної ради Володимир Банада, голова Любешівської районної ради Валерій Панасюк, один із ініціаторів будівництва, депутат районної ради Василь Гріневич та інші. Вони щиро привітали жителів села із такою чудовою новобудовою і передали для клубу телевізор, відеомагнітофон, інші подарунки. Виконавець роботи начальник райагробуду Василь Матейчик вручив селянам ключі від клубу.

На мітингу виступив настоятель місцевого православного храму отець Андрій. Від імені всіх віруючих він щиро подякував Адамові Мартинюку за активну участь у будівництві храму, який відкрили на Різдво Христове, побажав йому, його родині й колегам щастя і здоров’я на многая літа і вручив за дорученням предстоятеля Української православної церкви митрополита Київського і всієї України Блаженнійшого Володимира орден Рівноапостольного князя Володимира.

Як завжди, змістовним і схвильованим був виступ Адама Мартинюка. Насамперед він віддав належне своїм землякам за все добре, що зробили вони для нашої Вітчизни, прославивши її трудовими і бойовими перемогами на вічні часи. І водночас запевнив жителів, що в будівництві клубу і церкви немає жодної бюджетної гривні. На будівництво пішли чесно зароблені кошти, а також там добровільно трудилося місцеве населення.

Адам Іванович разом із керівництвом області й району перерізав стрічку і відчинив двері клубу. Приміщення одразу заповнилося людьми, для яких колектив художньої самодіяльності районного Будинку культури дав концерт.

Адам Мартинюк і супроводжуючі його особи ознайомилися також з роботою місцевої восьмирічної школи, пояснення давав директор школи Григорій Фесик.

Наступного дня Адам Мартинюк був на будівництві в селі Мукошині соціально-культурного комплексу, до складу якого входять клуб, бібліотека, фельдшерсько-акушерський пункт і відділення зв’язку. Будівництво здійснює Любешівське спеціальне лісове господарство, начальник Віктор Симонович. Очікується, що через три-чотири місяці об’єкти буде здано в експлуатацію, але місцеві жителі вже нині щиро дякували Адаму Івановичу за цю благодійну справу.

Того само дня Перший заступник Голови Верховної Ради України побував на будівництві середньої школи у селі Ветли. Як заявили сільський голова Любов Павлік і директор школи Лариса Юхимук, школа цього року прийме учнів і буде однією із кращих у державі. Вчителям і школярам приємно усвідомлювати, що саме цю школу закінчив Адам Мартинюк, тут формувався його характер і саме звідси він пішов у життя. І що особливо важливо, саме під його опікою будується велике і просторе приміщення нової школи.

Адам Іванович зустрівся із лікарями і хворими Любешівської районної лікарні, для якої свого часу відкрили нове відділення, виклопотано санітарні автомобілі та інше сучасне медобладнання і різноманітні ліки.

Під час поїздки в Любешівський район Адам Мартинюк зустрічався із заступником голови облдержадміністрації Василем Дмитруком, прокурором області Андрієм Гілем, начальником управління Міністерства внутрішніх справ в області Іваном Прошковським, ректорами Волинського державного університету імені Лесі Українки Ігорем Коцаном і Луцького державного технічного університету Віктором Божедарником, першим заступником голови райдержадміністрації Олександром Ніщиком, депутатами районної ради Адамом Курінчуком, Петром Горщаром, начальниками управлінь Михайлом Шубалим, Сергієм Хвесиком, а також із сотнями виборців.

Обговорено цілий ряд питань, серед яких проблеми у соціальній сфері, працевлаштування людей, виплати заробітної плати, чорнобильських пільг, пенсійного забезпечення, охорони здоров’я і медичного обслуговування, освіти, виховання і навчання дітей, житлово-комунального господарства, в тому числі газифікації населених пунктів, порушення умов оренди земельних паїв і видачі земельних актів на право земельної власності, забезпечення законності та охорони правопорядку, тяганина під час розгляду судових питань. А у влади люди вимагають виконання передвиборних програм політичних сил, а також стабільності, спокою та громадського примирення в суспільстві.

На закінчення скажу: за десятиріччя журналістської діяльності мені не раз доводилося супроводжувати високих гостей. Але ще не бачив, щоб так радісно і щиро зустрічали їх, як зустрічали Першого заступника Голови Верховної Ради України Адама Мартинюка у Любешівському районі на Волині. Кожна така зустріч — на користь людям. Тому що цьому передували невтомна праця з відродження України, зміцнення народного добробуту і утвердження соціальної справедливості.

Іван ГАВРИЛИШИН, член Національної спілки журналістів України.

Фото Ігоря КУЛІКОВА.