Верховна Рада заслухала інформацію в. о. міністра оборони України Михайла Коваля щодо ходу антитерористичної операції на Сході України.

В. о. міністра поінформував, що військові з’єднання перебувають у визначених районах для створення оборонного угруповання, деяка частина підрозділів Збройних Сил входить до антитерористичного центру і виконує завдання з АТО. В. о. міністра запевнив, що всі військовослужбовці, які перебувають у зоні бойових дій, отримають згідно із законом статус учасників бойових дій.

За словами в. о. міністра, фінансування Збройних Сил надходить вчасно, однак, на жаль, є зловживання. М. Коваль повідомив, що віддав наказ про усунення деяких посадовців, які відповідали за забезпечення ЗС, від займаних посад і передачу справ до прокуратури.

Нещодавно, поінформував в. о. міністра, у Збройних Силах ліквідовано продовольчу службу, в якій працювали люди, далекі від армії. І призначено заступника міністра оборони з цих питань.

— У цілому, не зважаючи на всі негаразди, керівництво Збройних Сил і Генштабу реагує на всі негативні моменти, ми йдемо на випередження, щоб Збройні Сили виконували ті завдання, які на них покладено, — сказав М. Коваль.

В. о. міністра також повідомив, що із запасу призвано майже 5,5 тисячі чоловік.

Олександр Турчинов заявив, що Кабмін має розглянути питання про збільшення майже вдвічі видатків на харчування військовослужбовців та про підвищення зарплатні десантникам, спецназівцям, не на 100 гривень, а в рази.

Відповідаючи на запитання депутатів, в. о. міністра оборони заявив, що бойові літаки та вертольоти літатимуть до кінця АТО.

Деякі депутати передавали нарікання людей на незадовільну діяльність міністерства. Зокрема, матері військовиків 51-ї механізованої бригади перекрили трасу Ягодин—Київ, висловлюючи невдоволення незадовільними умовами, в яких перебувають їхні діти, чоловіки. Матері стверджують, що їхні сини не вважаються учасниками АТО, не мають бронежилетів, недостатньо харчуються. Депутати також прагнули почути від в. о. міністра, хто відповідатиме за смерть 18 непідготовлених військовослужбовців під Волновахою.

Народний депутат, генерал армії Олександр Кузьмук нагадав, що вже вісім років добовий набір продуктів для солдат не змінюється у рамках 17 гривень 40 копійок. На його запитання, як здійснюватиметься ротація особового складу, в. о. міністра відповів: ротації не буде, бо немає жодної зайвої людини. Пункт закону, який було прийнято парламентом, про ротацію в. о. міністра оборони назвав «оманливим і нічим не підтвердженим», і таким, який у нинішніх умовах не може бути виконаний.

Сергій Каплін і Микола Рудьковський запропонували запровадити надзвичайний стан на території Донецької та Луганської областей і закрити кордон із Росією. На це Михайло Коваль відповів, що є чіткий план дій (затверджений в. о. Президента України), який приведе до того, що Схід України буде повністю очищений від сепаратистів.

Ігор Єремеєв запропонував направити до 51-ї бригади у Володимирі-Волинському комісію, яка перевірить законність призову певних категорій бійців, і провести повне розслідування подій у Волновасі. М. Коваль відповів, що порушено кримінальну справу, тривають слідчі дії, і по військових комісаріатах відбудеться перевірка призову. Міністр визнав, що були поодинокі випадки, коли військкомати призвали людей, які за фізичним чи сімейним станом не мали йти до війська. Такі самі випадки були і по Дніпропетровську, по Одещині. У перспективі Міноборони хоче утворити регіональні центри відбору. Під час виступу в парламенті М. Коваль також заявив, що установки «Град» жодного разу не використовувалися  під час АТО.

Голова Верховної Ради повідомив, що під Слов’янськом терористами був збитий український військовий гелікоптер.  Загинули наші військовики  разом з їхнім командиром. «На Сході України зараз іде реальна війна, — сказав Олександр Турчинов. — Але наші Збройні Сили доведуть очищення до кінця, і всі злочинці будуть знищені або сядуть на лаву підсудних». Депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих.

Верховна Рада прийняла в цілому закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оформлення спадщини» з урахуванням пропозицій. Законопроект врегульовує повноваження органів місцевого самоврядування, зокрема, сільських та селищних рад, щодо оформлення спадщини. А ще один законопроект щодо оподаткування спадщини, на який уже давно очікують люди, — про внесення змін до Податкового кодексу України — прийнято в першому читанні.

Верховна Рада розглянула подання Генпрокуратури (внесене 12 травня) про позбавлення повноважень народного депутата Олега Царьова та його затримання і взяття під варту. Генеральний прокурор України Олег Махніцький заявив, що достовірно встановлено факт вчинення порушень Царьовим — зокрема, публічних закликів з метою повалення конституційного ладу та зміни меж України, очолення ним руху опору, спрямованого на зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, іншу протиправну діяльність, що призвело до тяжких наслідків і що достатньо повно підтверджується зібраними доказами і експертизами. Депутати провели сигнальне голосування з цього питання: 206 «за». Однак у сесійній залі не було вдосталь парламентаріїв. Остаточне голосування за позбавлення депутатських повноважень Царьова вирішено провести на наступному пленарному засіданні — у вівторок, 3 червня.

Під час пленарного засідання Олександр Турчинов повідомив про входження Івана Попеску до складу депутатської групи «Економічний розвиток».

Цитата

Голова Верховної Ради, в. о. Президента України Олександр ТУРЧИНОВ:

— Ті, хто воює за Україну, хто захищає Україну, повинні отримувати гідну платню. Незважаючи на скрутну економічну ситуацію.