Рік тому в Запоріжжі створили раду трудових колективів. За задумом організаторів ця громадська організація має здійснювати звязок міської влади з колективами підприємств та стати своєрідним полігоном для відпрацювання управлінських рішень міськвиконкому. Сьогодні до її складу входять представники колективів 47 підприємств, зокрема, ВАТ «Комбінат «Запоріжсталь», ВАТ «Дніпроспецсталь», ВАТ «Запоріжжяобленерго», кондитерської фабрики, швейної фабрики «Селена» та інших заводів, котрі відіграють важливу роль у житті індустріального центру.

Нещодавно рада підбила перші підсумки своєї роботи. Обговорюючи перспективи розвитку Запоріжжя на 2007 рік, представники трудових колективів позитивно оцінили ініціативу міського голови Євгена Карташова про підвищення заробітної плати у промисловому секторі, внесли низку пропозицій для розвитку транспортної мережі, ліквідації стихійної торгівлі та організації масових заходів у обласному центрі. На засіданні ради також оприлюднили звернення колективів промислових підприємств, котрі зберегли свою соціальну інфраструктуру, до депутатів міськради з проханням знизити орендні ставки на земельні ділянки, де розташовані заводські бази відпочинку та дитячі оздоровчі заклади. Це, на думку заводчан, допоможе їм не підвищувати вартість путівок і зберегти бази й табори від розпродажу.

Така постановка питання, кажуть, може дістати підтримку депутатського корпусу. Але при цьому міський бюджет, про який обранці так піклуються, втратить кругленьку суму надходжень. Який вихід? Його підказали представники «Селени» й «Запоріжсталі», запропонувавши міськвиконкому... продумати механізм, за якого працюючі пенсіонери та такі, що отримують добрячу пенсію, платили б за проїзд у громадському електротранспорті. А це вже суперечить чинному законодавству. Крім того, як поділити пенсіонерів на «білих» і «чорних», ніхто не знає.

Рада трудових колективів вирішила звернутися з цього приводу до Кабінету Міністрів України з пропозицією запровадити для КП «Запоріжелектротранс» пільговий тариф на електроенергію для соціальної структури основного енергетичного регіону. Чи спрацює це непопулярне рішення, покаже життя.

Запорізька область.