Шість тисяч запитів надіслали вінницькі податківці покупцям продукції місцевих підприємств з однаковим проханням — письмово підтвердити факт отримання товару. Втім, листуватися з податковою побажали лише 2,4 тисячі суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. Решта — хтозна чи й обізвуться. Зарубіжні покупці ніяк не второпають, чого від них хочуть? Вони платять гроші, натомість отримують потрібний товар...

Тим часом саме відсутність письмових підтверджень про отримання товару, стверджують вінницькі податківці, стримує оформлення податкових реєстрів для повернення ПДВ підприємствам-експортерам. Підприємці, у свою чергу, не розуміють, чому їхня діяльність повинна залежати від того, напишуть податківцям листа чи ні? Показовим у цьому плані став діалог між податківцями області і депутатом облради Петром Тихонюком. Останній є одним із власників Літинського молокозаводу. Держава винна підприємству 800 тисяч гривень. З документами в руках підприємець доводив, що свою продукцію відправляє на експорт лише після того, як отримає за неї кошти. Є підтвердження митниці про те, що продукція відправлена за кордон. «У чому проблема?» — дивувався досвідчений господарник, який не перший рік працює із зарубіжними партнерами, але з проблемою повернення ПДВ зіткнувся вперше. Звичайно, чув про те, що її мають інші підприємства. Тепер черга дійшла і до їхнього молокозаводу.

Відповідь геть спантеличила підприємця. «Ми направили листа до Інтерполу, — повідомили податківці, — щоб там перевірили наявність одного з ваших зарубіжних резидентів, а також те, чи отримав він вашу продукцію». А після паузи додали: «Надійде відповідь, будемо повертати ПДВ». «Не смішіть Європу своїми викрутасами, — тільки й мовив спересердя підприємець. — Бо ніде в світі нема таких крутіїв, як у нас».

Крім твердих сирів, Літинське молокопереробне підприємство експортує ще й сухе молоко. Пробитися з ним на зарубіжний ринок, стверджують фахівці, нині надзвичайно складно. Заводчани знайшли свою нішу. Але чи вдасться її утримати, коли з обороту вилучаються кошти, важко передбачити. Гроші потрібні також для розрахунку з постачальниками сировини. Та й податки треба платити... Керівників заводу дивує ще й те, що торік вони, як кажуть, гладесенько-рівнесенько отримали три мільйони гривень ПДВ, один мільйон відшкодовано у 2006-му. І раптом податківці чомусь завели мову про Інтерпол. «З якого це дива?» — не можуть зрозуміти на заводі.

З подібною проблемою довелося зіткнутися і Вінницькому олієжиркомбінату, точніше реалізатору його продукції — ТОВ «Агроінтер». Це підприємство є базовим для економіки області. Тут працюють майже тисяча трудівників. Не так давно місцева влада доклала чимало зусиль, щоб повернути комбінат до життя. Тепер підприємство, схоже, знову заганяють на слизьке. Хоча воно, як і раніше, продовжує працювати з тими самими партнерами. Не змінилася й схема експорту. Форма розрахунків також залишається усталеною: спершу — валюта, а потім — продукція. Здавалося б, податківці як свої п’ять пальців уже вивчили зарубіжних покупців продукції вінницького олієжиркомбінату, але...

«Чекаємо підтверджень», — традиційно спокійно відповідають у податковій.

Не оминула лиха доля також найбільше в області підприємство з переробки фруктів та ягід — ТОВ «Аграна-фрут». Продукцію цього спільного україно-австрійського підприємства знають у низці країн колишнього Союзу і Європи. Нещодавно до Вінниці приїздив президент концерну, до складу якого входить «Аграна-фрут». «Я боявся зізнатися, що таку суму грошей держава вилучила з обороту, — каже керівник підприємства Віктор Харьков. — Мене б ніхто не зрозумів. Бо в Європі працюють за класичною схемою: гроші — товар. І все. А ми що робимо?»

Щоб залатати фінансові дірки, підприємство змушене брати кредити. Формувати економіку на наступний період за таких умов надзвичайно складно, впевнений керівник. Яскравий приклад того, як держава не дає можливості чесно працювати. «Мої зарубіжні партнери, особливо з Росії, — зізнається В. Харьков, — давно пропонували десятки різних схем, як позбутися цього головного болю. Я все відмовлявся, не хотів влазити у те «багно». Але ж мене туди силою підштовхують...»

Фото Віктора МЕДИНСЬКОГО.

Точка зору

Голова Вінницької облдержадміністрації Олександр Домбровський:

— Переробні підприємства області, а в нас домінує харчова промисловість, мають серйозні проблеми зі збутом продукції. Особливо потерпають молочні заводи. Вітчизняний ринок, як відомо, перенасичений їхніми виробами. Тому й шукають зарубіжних партнерів. Для нас у цій ситуації принциповим є факт отримання коштів на рахунки підприємств-експортерів. Такою само принциповою є вимога, щоб продукція перетнула кордон. Все інше, на мою думку, — бюрократична тяганина.

З її фактами ми стикаємося на засіданнях комісії, створеної за розпорядженням Президента. Гадаю, звертає на себе увагу також факт неузгоджених дій податківців. Я вважаю, що податківці повинні нести за свої дії таку само відповідальність, як і суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності. Схема перевірки суб’єктів ЗЕД давно потребує вдосконалення. Ми готові внести свої пропозиції керівництву ДПА України. Сідати разом за стіл і шукати можливості, як швидше повернути вінницьким підприємствам невідшкодований ПДВ.