Про це повідомив федеральний міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр учора під час засідання Україна — Трійка ЄС на рівні міністрів закордонних справ у Києві. За його словами, Євросоюз докладе максимум зусиль для ефективності переговорів. «Ми зробимо все, що зможемо, й інформуватимемо вас про прогрес і про те, що робитимемо разом», — додав він. Міністр закордонних справ Німеччини підкреслив, що Україна відіграє особливу роль у політиці добросусідства ЄС. Він також назвав пріоритетною співпрацю з Україною в енергетичній сфері, передає УНІАН.

Через загострення ситуації навколо Косова участь у вчорашньому засіданні не брали верховний представник ЄС із питань загальної зовнішньої й безпекової політики Хавьєр Солана та комісар ЄС із питань зовнішніх відносин та європейської політики сусідства Беніта Фереро-Вальднер.

Франк-Вальтер Штайнмайєр наголосив, що учора відбувалася лише презентація майбутніх переговорів. У свою чергу Президент України Віктор Ющенко під час зустрічі з європейськими високопосадовцями підкреслив, що засідання у Києві означає початок переговорів про формування нової угоди між Україною і ЄС. Президент України заявив, що всі кроки, які робила наша держава за останні два роки, значною мірою були присвячені цій події.

Водночас Віктор Ющенко підкреслив, що нині виникла потреба ще більше інтенсифікувати діалог, у тому числі про асоційоване членство України в ЄС та економічну інтеграцію. Говорячи про високий рівень співпраці, він також висловив задоволення результатами переговорів про лібералізацію візового режиму та підписання угоди про реадмісію.

На знімку: Спілкуються в. о. міністра закордонних справ України Володимир Огризко (ліворуч) і міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.