Минулого тижня в Одеській області стався зерновий скандал. Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Вільям Тейлор (на знімку) відвідав морський торговий порт «Южний», де ознайомився з умовами зберігання хлібних культур. Побачене в ангарі ТОВ «Трансінвестсервіс» дипломат прокоментував так: квоти на експорт зерна завдають Україні більше шкоди, ніж користі.

Засмучення і здивування В. Тейлора цілком поділяли і журналісти, і працівники підприємства.

У зерновому складі товариства з обмеженою відповідальністю зберігається понад 70 тисяч тонн ячменю, який компанії-експортери не можуть відповідно до підписаних контрактів відправити покупцям. Серед останніх — Швейцарія, Голландія, США.

Власне кажучи, самого зерна і не видно: 18-метрові ячмінні гори вкриті зеленими острівцями пророслого насіння. Набереш жменю ячменю і по пальцях біжать жучки-довгоносики, інші шкідники...

Управляючий зерновим терміналом компанії «Трансінвестсервіс» Андрій Помельников розповів, що на підприємстві сьогодні зберігається лише ячмінь — 230 тисяч тонн. Ще 40 тисяч тонн повинні завезти після просушки. Пшениця практично вся, а це 25 тисяч тонн, відправлена з «Южного» на внутрішні елеватори України. Зроблено це не від доброго життя — через зниження якості вона не підлягає продажу на зовнішніх ринках.

Щоб урятувати, зерно вивозять з порту до Миколаєва, Херсона та Одеси, де його сортують, сушать, проводять знезараження. Є і перші втрати — майже 10 тисяч тонн хлібних культур остаточно зіпсовано.

За словами Андрія Помельникова, ситуація зі збереженням зерна катастрофічна — через два-три тижні воно буде практично цілком нетоварної кондиції.

Страховики вже почали підрахунок збитків. Цифри називають поки що обережно — передбачається, що шкода від завданих збитків може становити від 50 до 200 мільйонів доларів.

За словами Вільяма Тейлора, є безліч способів запобігти зростанню цін на зерно, ніж просто зберігати його в портах.

— Раніше Україна була, — заявив дипломат, — шостим експортером зерна у світі, а нині країна взагалі не вважається надійним постачальником. Як друг України, я закликаю скасувати квоти на експорт зерна. Тим паче що іноземні компанії можуть значно скоротити обсяги інвестицій.

Фото надані Посольством США в Україні.

Слідами посла

Наступного дня після візиту до Одеської області Вільяма Тейлора маршрут поїздки американського дипломата повторив заступник міністра аграрної політики України Петро Вербицький.

— Катастрофи зі збереженням зерна в порту «Южний» не виявлено, — заспокоїв П. Вербицький. — Обсяг зіпсованого зерна не перевищує 0,5 відсотка від загальної кількості. Через зміну температури повітря, підвищену вологість (позначається близькість Чорного моря) температура в буртах ячменю підвищилася до 36—42 градусів. На незначній площі зерна, що зберігається, є ознаки проростання.

Те, що відбувається сьогодні в «Трансінвестсервісі», заявив Петро Вербицький, пояснюється необережністю керівників підприємства. Їх було поінформовано про необхідність одержання експортної квоти, перш ніж приймати хліб на збереження. Вони також розуміли, що питання вирішення експорту потребує часу, і не подбали про належне збереження зерна відповідно до технологій.

Тим паче у жовтні 2006 року Держінспекція з контролю якості сільгосппродукції після інспектування видала керівництву «Трансінвестсервісу» розпорядження, в якому вказала на нагальну потребу перевезення зерна для подальшого просушування на елеваторах, які мають необхідне устаткування. Це розпорядження не було виконано.

Утім, невдоволення Петра Вербицького спричинив сам факт візиту до Одеської області Вільяма Тейлора.

— Не можу прокоментувати, чому посол США вирішив відвідати зерновий термінал, це — компетенція МЗС, — заявив заступник міністра. — Можу лише уявити, що сталося б, якби український дипломатичний представник захотів відвідати яке-небудь підприємство в США. Українському дипломату треба було б пройти через безліч процедур. А тут ні голова Одеської обласної державної адміністрації, ні голова обласної ради абсолютно нічого не знали про візит посла США до Одеської області.

Одеська область.