Про роботу Комісії у справах колишніх партизанів у 2006 році

У 2006 році Комісія у справах колишніх партизанів при Верховій Раді України, незважаючи на нестабільність владних структур, виконувала покладені на неї законодавством обовязки, розглядала й вирішувала важливі поточні питання стосовно захисту законних прав і інтересів колишніх партизанів, підпільників та членів їхніх сімей, продовжувала відстоювати історичну правду про підпільно-партизанський рух у роки Великої Вітчизняної війни, здійснювала заходи з увічнення памяті підпільно-партизанського руху в Україні.

Відбулося шість засідань, де розглянуто 11 загальних важливих питань діяльності комісії та 77 матеріалів про визнання громадян учасниками підпільно-партизанської боротьби й видачі їм партизанських квитків. Колишнім партизанам, підпільникам та членам їхніх сімей за рішеннями комісії видано 140 різних правоустановчих довідок.

Торік у комісії побувало на прийомі 240 чоловік, із листами звернулось 405. Це були переважно літні люди, їм надавали необхідну допомогу з пошуку документів, адрес однополчан.

В січні та липні на засіданнях комісії обговорено проблему порушення прав дітей колишніх партизанів і підпільників, які у звязку з діяльністю батьків зазнавали репресій з боку окупаційної влади. Юридична невизначеність цієї категорії громадян тривала майже пять років.

Комісія пропонувала Міністерству праці і соціального захисту повернути до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» п.9 ст.9, яким зазначене питання було чітко врегульоване. А у вересні прийнято рішення звернутися з листом до Премєр-міністра України з проханням внести доповнення до Постанови Кабінету Міністрів № 1467 від 27 вересня 2000 р. «Про затвердження порядку виготовлення та видачі посвідчень жертвам нацистських переслідувань», при підготовці якої було пропущено пункт про дітей колишніх партизанів. Офіційно це питання досі не вирішене.

В червні комісія розглянула хід реконструкції Парку партизанської слави та закінчення будівництва в ньому Музею партизанської слави, вказала на низку серйозних недоліків у строках будівельних робіт та проектно-кошторисній документації. Це питання за участю відповідальних осіб КМДА, будівельників, працівників Київської міської організації партизанів і підпільників обговорено на нараді у КМДА. Також визначено заходи стосовно завершення робіт.

У березні та грудні за участю активу комісія розглянула опубліковану 5 грудня 2005 р. в московському журналі «Коммерсант-власть» та передруковану київською газетою «Маю право» статтю Є. Жирнова «Підпільний облом діє» і засудила її як провокаційну, таку, що фальсифікує історію підпільно-партизанської боротьби. Автор статті завдав образи двічі Герою Радянського Союзу командиру Черніговсько-Волинського зєднання колишньому першому секретарю підпільних Чернігівського та Волинського обкомів партії О. Федорову.

Витяг із постанови комісії надіслано для реагування в Москву, гендиректору ЗАТ «Коммерсант», та головному редактору київської газети «Маю право», а також народному депутату України Л. Черновецькому її власнику.

Водночас комісія висловила подяку міністру освіти й науки С. Ніколаєнку за патріотичний людяний вчинок відновлення в одному із сіл Кіровоградщини розграбованих памятників на могилах чотирьох підлітків-розвідників партизанського загону, які загинули, але партизанів не видали.

На засіданнях комісії обговорювались також питання та приймались рішення про підготовку, проведення та підсумки відзначення в Україні Дня партизанської слави та 65 річниці початку підпільно-партизанського руху на окупованих гітлерівцями територіях країни; про участь ветеранів підпілля та партизанського руху в заходах із нагоди Дня Перемоги та інші.

Нарешті закінчено багаторічну тяганину з відкриттям меморіальної дошки Київській підпільній організації «За владу Рад» під керівництвом А. Савшова. Міська влада під різними приводами не давала згоди на встановлення цієї меморіальної дошки.

Напередодні святкування в Україні Дня партизанської слави та 65 річниці початку партизанського руху відбувся теплий і діловий прийом усього складу комісії Головою Верховної Ради України О. Морозом та його Першим заступником А. Мартинюком. На цьому прийомі був і голова Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів П. Цибенко.

Голова комісії В. Коньков у грудні взяв участь у виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, яке відбулося в Переяслав-Хмельницькому районі Київської області. Комісію ознайомлено зі станом виконання в районі Закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.», місцевими органами отримано відповідні рекомендації.

Члени комісії взяли активну участь у роботі науково-практичної конференції з питань увічнення памяті історії Великої Вітчизняної війни (в Академії МВС).

Комісія постійно підтримує звязки з працівниками міністерств і відомств. Такі зустрічі в цьому році відбулися з особовим складом Академії управління МВС України та Департаменту Міністерства праці та соціальної політики України у справах інвалідів та людей похилого віку.

Презентації нових видань з історії Великої Вітчизняної війни, як правило, не проходять без участі комісії. У 2006 році відбулися презентації книги «Герої-освітяни» та книги «В імя життя» про жінок Героїв Радянського Союзу та учасників війни.

Комісія у справах колишніх партизанів продовжує свою роботу.