Ранкове засідання 6 лютого

Учора урочисто відкрилася третя сесія Верховної Ради України п’ятого скликання. Щоправда, із запізненням майже на три години. Ще до 10-ї години фракції БЮТ і частина «Нашої України» заблокували трибуну парламенту та президію, вимагаючи розгляду й ухвалення в цілому законопроекту, яким забороняються будь-які маніпуляції із власністю газотранспортної системи. Після погоджувальної ради, на якій керівники фракцій домовилися заслухати інформацію уряду з приводу співпраці з Російською Федерацією в газотранспортному комплексі, о 12.45 третя сесія парламенту була відкрита.

З промовою виступив Голова Верховної Ради Олександр Мороз (виступ друкується у сьогоднішньому номері). Потім віце-прем’єр Андрій Клюєв намагався «розвіяти міфи стосовно здачі Росії» нашої газотранспортної системи. «Я підтримую президентів України та Росії, які домовилися про розширення діяльності підприємств паливно-енергетичного комплексу», — заявив віце-прем’єр на звинувачення про існування домовленостей на рівні прем’єрів двох країн. Нині, за його словами, розглядається можливість створення спільних підприємств, яким буде дозволено видобування енергоносіїв у Росії та Україні. Вчора, за його словами, секретаріат Президента направив до Кабміну декларацію про розширення співпраці Росії та України в паливно-енергетичному комплексі. Урядам Росії та України доручено до 1 квітня 2007 року розробити проекти реалізації, в яких зацікавлені підприємства ПЕК обох держав, повідомив віце-прем’єр. «Спочатку робоча група опрацює проект декларації, який підпишуть президенти двох держав, після чого Кабінет Міністрів виконуватиме доручення Президента України», — зазначив А. Клюєв.

Після цього лідер бютівців Юлія Тимошенко представила законопроект стосовно змін до Закону «Про трубопровідний транспорт», який Верховна Рада ухвалила в цілому 430 голосами.

Закон забороняє реорганізацію (злиття, приєднання, створення спільних підприємств, поділ, виділення, перетворення з передачею майна або іншим способом, передбаченим законодавством), відчуження, передачу з балансу на баланс, в концесію, оренду, лізинг, заставу, приватизацію, здійснення інших правочинів стосовно власності державних підприємств магістрального трубопровідного транспорту, НАК «Нафтогаз України», дочірніх та заснованих ним підприємств, газосховищ, а також передачу до статутного фонду інших компаній акцій таких підприємств. Крім того, в ньому йдеться про те, що державні підприємства магістрального трубопровідного транспорту, НАК «Нафтогаз України» не можуть бути проголошені банкрутами та ліквідовані за законодавством про банкрутство.

На початку ранкового засідання народні депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять свого колеги Євгенія Кушнарьова, життя якого трагічно обірвалося 17 січня. А Павло Солтус, обраний за списками Партії регіонів, склав присягу.

У другій половині дня депутати працювали в комітетах та фракціях.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.