Учора відбулася зустріч Голови Верховної Ради України, в.о. Президента Олександра Турчинова з Міністром закордонних справ Литовської Республіки Лінасом Лінкявічюсом (на знімку ліворуч). Під час зустрічі сторони обговорили питання двосторонньої співпраці між країнами та поточну ситуацію в наших державах.

Олександр Турчинов привітав обрання Далі Грібаускайте вдруге Президентом Литви. «Ми вважаємо Далю Грібаускайте великим другом нашої країни», — сказав він.

За його словами, з проведенням президентських виборів Україна «закінчила формування владної архітектури в країні».

«Обрання Президента в одному турі для нас стало сигналом того, що суспільство консолідувалось та хоче змін. І ці зміни полягають виключно в європейському шляху нашої країни», — сказав керівник парламенту.

Обговорюючи питання проведення Антитерористичної операції на Сході країни, сторони констатували, що продовження кривавих дій терористів було б неможливим без Російської Федерації. «Саме з російської зброї збито гелікоптер із нашими військовими», — сказав Олександр Турчинов.

Своєю чергою Лінас Лінкявічюс привітав українців з вибором Президента України. «Ми приємно здивовані, що на виборах не було порушень», — сказав він, наголосивши, що це «позиція всіх міжнародних спостерігачів».

Також сторони обговорили питання щодо підписання другої частини Угоди про асоціацію з ЄС та спрощення візового режиму між нашою країною та Європейським Союзом.

Окрему увагу співрозмовники приділили питанню створення експертної комісії щодо вивчення досвіду перехідного періоду, «який пройшли Балтійські країни на шляху до Європейського Союзу».

«Для нас дуже важливо вивчення досвіду Балтійських країн, тому що цим самим шляхом іде Україна», — підкреслив Олександр Турчинов.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.