Сьогодні стартує третя сесія парламенту. І можна легко передбачити, що у стінах на Грушевського, як зазвичай, буде спекотно.

Вже першого дня роботи парламенту одним із перших питань після затвердження порядку денного сесії депутатам запропонують проголосувати за внесений главою парламенту проект постанови про утворення тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з опрацювання проектів законів про внесення змін до Конституції України. Загалом, за словами Першого заступника Голови Верховної Ради України Адама Мартинюка, до проекту порядку денного третьої сесії за пропозиціями профільних комітетів включено 518 питань. А нинішнього пленарного тижня парламентарії планують розглянути 51 питання, з них два — внесені Президентом України як невідкладні.

А. Мартинюк на погоджувальній раді лідерів депутатських фракцій і голів парламентських комітетів звернувся до депутатів з пропозицією спочатку проголосувати «пакетом» про включення до порядку денного тих питань, які не викликають заперечень з боку депутатських фракцій і комітетів, а потім, окремо, голосувати за кожне з питань порядку денного третьої сесії Верховної Ради, яке викликає у парламентаріїв певні зауваження.

Законопроекту про внесення змін до Закону «Про Кабінет Міністрів» у розданому перед початком погоджувальної ради проекті порядку денного не було. Однак Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк на погоджувальній раді запропонував розглянути питання про внесення змін до законів «Про Кабінет Міністрів» і «Про місцеві державні адміністрації» у четвер 8 лютого, одразу у першому і другому читанні. А напередодні, у середу, свої висновки щодо цих законопроектів має подати Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

У четвер парламент визначатиметься із кадровими питаннями — розгляне кандидатури на посаду Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та до складу Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. А у п’ятницю парламентарії планують заслухати попередній звіт тимчасової слідчої комісії з питань розслідування факту порушень прав народних депутатів України. Нинішнього пленарного тижня депутати визначатимуться щодо проектів законів про державне регулювання в енергетиці, внесення змін до Земельного Кодексу, щодо парламентського контролю над судовою гілкою влади, про нормування у будівництві, соціальний діалог, мають затвердити загальнодержавну програму протидії захворюванню на туберкульоз до 2011 року тощо. 13 лютого у Верховній Раді відбудеться день уряду з порядком денним «Про стан виконання законодавства України щодо соціального, правового і морального захисту ветеранів війни». 14—16 лютого депутати працюватимуть у комітетах і фракціях, 20—23 лютого — у пленарному режимі.

Опозиція також не збирається «складати зброю»: лідерка фракції БЮТ Юлія Тимошенко в інтерв’ю журналістам заявила, що її фракція має намір у день відкриття сесії блокувати парламентську трибуну й роботу Верховної Ради. Претензії БЮТ: до порядку денного не внесено розроблений депутатами-бютівцями законопроект стосовно газотранспортної системи України, який забороняє будь-які маніпуляції з цією системою, зокрема, відчуження газосховищ, створення газотранспортних консорціумів тощо. За словами Ю. Тимошенко, БЮТ планує провести з «Нашою Україною» спільну політраду і узгодити на ній спільні дії двох фракцій під час блокування парламентської трибуни. Серед стратегічних завдань парламентської опозиції на нову сесію Верховної Ради лідерка БЮТ, зокрема, назвала схвалення законопроекту про обмеження зростання тарифів на житлово-комунальні послуги з урахуванням рівня зростання заробітних плат (БЮТ пропонує віднести прийняття рішень про збільшення тарифів до компетенції Національної комісії з питань регулювання електроенергії), а також схвалення нової редакції Конституції країни, проведення пенсійної реформи. А лідер фракції «Наша Україна» В’ячеслав Кириленко в інтерв’ю журналістам заявив: «Наша Україна» блокуватиме роботу парламенту, якщо до порядку денного не буде внесено питання про заслуховування з парламентської трибуни інформації Прем’єр-міністра України Віктора Януковича стосовно домовленостей з Російською Федерацією про створення газотранспортного консорціуму.