Думки фахівців про футбольний турнір в Ізраїлі

Другий турнір «Кубка Першого каналу» вже став історією. Вирушаючи додому з Ізраїлю, мав можливість поспілкуватися з безпосередніми учасниками дійства, почути їхню оцінку події.

Мірча Луческу, тренер донецького «Шахтаря»:

На жаль, не все вийшло так, як хотілося. Ми не змогли вибороти вдруге поспіль Кубок «Першого каналу». Певною мірою завадила негода. Під час нашого першого матчу в Хайфі проти ЦСКА почалася злива. Тож поле стало непридатним для гри. А поки погода не зіпсувалася остаточно, ми мали велику перевагу над армійцями і створили чимало можливостей для взяття воріт. У суперника не було ані моменту до того штрафного, коли помилився Богдан Шуст.

Утім, ЦСКА виявився потужнішим. У цій команді всі атлети під метр дев’яносто на зріст. Вони краще адаптувалися до погодних умов, ніж наша команда. Це й допомогло їм здобути перемогу.

На жаль, день, визначений ФІФА в лютому для матчів збірних, заважає вести планомірну підготовку командам, котрі беруть участь у єврокубках. Нам, зокрема, до матчу з французьким «Нансі». Кілька днів після змагань в Ізраїлі ми готуватимемося вдома. Потім «збірники» виїдуть у розташування своїх національних команд. Чекатимемо на їхнє повернення 8 лютого. І тоді всі разом у Донецьку готуватимемося до першого поєдинку 1/16 фіналу Кубка УЄФА проти французів. А вже через день вирушимо туди, де будуть сприятливіші погодні умови, щоб готуватися до матчу у відповідь. З Франції повернемося до Донецька і залишимося тут до поновлення матчів чемпіонату й Кубка країни.

Анатолій Дем’яненко, тренер київського «Динамо».

Турнір, вважаю, дуже корисний. У такий час зіграти з сильними командами вдається не завжди. Тому він чудово вписався до програми нашої підготовки, як і рік тому. Можливо, ми зіграли не на тому рівні, як хотілося прихильникам. Однак не слід забувати, що турнір цей — у рамках підготовчих зборів. Високі кондиції у наших гравців ще попереду.

Якщо конкретніше говорити про наші виступи, то зустріч із «Маккабі» (Хайфа) ми провели не найкращим чином. А в матчі зі «Спартаком» добрий був перший тайм. Поєдинок із спартаківцями взагалі не був схожий на товариський. Атмосфера розпеклася так, ніби відбувався офіційний двобій. Сподобався мені й фінал турніру, у якому ми побачили непоганий футбол із приблизно рівними шансами на успіх (ЦСКА—«Спартак» — 3:2). Цього разу ми свідомо пішли на велику кількість контрольних матчів. На наступному зборі в Ізраїлі теж плануємо грати мало не через день (збираємося взяти туди якнайбільше молоді — п’ять, може, й сім гравців), а на останньому етапі підготовки за тиждень хочемо провести три матчі.

В обороні проблеми вирішуємо не так оперативно, як хотілося б. У кваліфікації футболістів сумнівів немає жодних, проте змусити їх діяти надійніше поки що вдається не завжди. До атаки претензій менше, хоча реалізація моментів теж має бути краща. Можливо, це пов’язано з особливостями підготовчого періоду. На офіційні матчі наші футболісти виходитимуть свіжішими, діятимуть уважніше.

Наставник динамівців висловився також і на тему об’єднання українського та російського чемпіонатів.

— Це все політика. А вона, як відомо, несумісна з футболом. То раніше чемпіонат Радянського Союзу був одним із найсильніших у Європі. А сьогодні говорити на тему об’єднання чемпіонатів України і Росії безглуздо. З усіх боків це просто нереально...

— Що вдалося, що ні? — запитав директора турніру Олексія Спіріна.

— Учасники відзначили добру організацію, користь змагання в питанні підготовки до офіційних стартів. Однак, як на мене, шість учасників — не зовсім оптимальний варіант. Чотири, вісім... кількість команд на турнірі дасть можливість поліпшити календар і створити однакові умови стосовно пауз між зустрічами. Виходить, варто все проаналізувати і подумати про новий формат.

— Чи додало інтересу, як дехто прогнозував, долучення до змагання ізраїльських команд?

— Скажемо так: цей захід не залучив більше глядачів на трибуни. Ми чинили так, бо сподівалися, що вони мали б перебувати на високому рівні форми. Адже в Ізраїлі тепер середина чемпіонату. Проте, на жаль, все це не мало позитивних наслідків. Ізраїльтяни пояснювали, що вони не сподівалися такого прагнення боротьби, як у матчах українських та російських клубів. І пообіцяли змінити своє ставлення в майбутньому.

До речі, за варіанта з восьми учасниками турнір може тривати лише на день довше. Але буде більше часу для відпочинку між матчами. При цьому, найпевніше, обійдемося без півфіналу. Якщо зупинимося на варіанті з чотирма клубами, тоді «відчепимо» ізраїльтян.

— А чи не варто запросити європейців?

— Тут треба все ретельно проаналізувати. Скажімо, якщо зупинитися на варіанті з німцями, то доведеться розпочинати турнір на тиждень раніше. А от з латиноамериканцями може вийти ще цікавіше. Адже, скажімо, в Аргентині та Бразилії, як і в Росії, чемпіонати завершилися. І там триває перерва.

— З усього видно, вже сьогодні можна говорити про зміну формату турніру?

— Так. Ми розраховуємо на збільшення кількості учасників до восьми. Серйозно стоїть питання: кого запрошувати, чи є фінансові можливості для цього. Або, як уже згадувалося, доведеться скоротити кількість клубів до чотирьох. Пригадайте, якою напругою відзначався попередній турнір. І не просто провести по два матчі між російськими та українськими клубами, а зробити повноцінні змагання, щоб усі зіграли між собою. Торік не було регламенту. Все вирішувалося, як кажуть, на ходу. Тепер регламент є. І ми вже підписали угоди з командами.

Тель-Авів—Київ.

На знімку: після турніру динамівці провели товариський поєдинок проти одного з лідерів чемпіонату Ізраїлю — клубу «Ашдод» і перемогли його — 3:0. Атаку киян починає Сергій Ребров.

Фото Андрія ЛУКАЦЬКОГО (прес-служба ФК «Динамо», Київ).