Учора Голова Верховної Ради України Олександр Мороз та Прем’єр-міністр Віктор Янукович зустрілися з Президентом Віктором Ющенком.

Глава держави, як повідомила його прес-служба, наголосив на необхідності виконання домовленостей, укладених між політичними силами. Нині, за його словами, всі вони, починаючи від Універсалу національної єдності, демонстративно ігноруються.

Найголовнішим для України та суспільства є збереження стабільності у державі, підкреслив Президент. Саме тому всі політичні сили та гілки влади мають усвідомлювати необхідність порозуміння із основних позицій та вести конструктивний діалог. В. Ющенко наголосив, що як Президент робитиме все для забезпечення стабільної ситуації в країні.

Олександр Мороз: «Розпуску парламенту не буде»

Розмова з Президентом України та Прем’єр-міністром, яка відбулася з ініціативи глави держави, за словами О. Мороза, була конструктивною. З приводу змін до закону про Кабмін, зауважив Голова Верховної Ради, домовилися про таке: в четвер за основу може бути прийнято той документ, який стосується юридичного і технічного застосування закону про уряд і не викликає заперечень у жодної зі сторін. А істотні питання закону, про структуру влади, зокрема, висунення і призначення кандидатури прем’єра, нині перебувають на розгляді у Конституційному Суді за поданням депутатів від «Нашої України», тому не потрапили до тексту проекту змін.

Проект документа, який буде винесено на голосування у четвер, готує робоча група з представників Верховної Ради, секретаріату Президента і Кабінету Міністрів. Глава парламенту не виключив, що 8 лютого депутати можуть ухвалити зміни до закону про Кабмін або одразу в першому читанні і остаточно, або лише за основу, а наступного пленарного тижня — з уточненнями після погодження всіх розбіжностей. О. Мороз наголосив, що три головні позиції про процедуру призначення прем’єра нині розглядаються у КС, а тому «демарші з боку Верховної Ради будуть некоректні». Якщо автори конституційного подання будуть готові відкликати його, зауважив Голова Верховної Ради, ці норми можна буде включити до проекту змін і поставити на голосування. Саме так, зазначив він, до цієї проблеми ставиться і Президент України. І, як відомо главі парламенту, подання Президента щодо закону про Кабмін до Конституційного Суду сьогодні немає. Підсумовуючи зустріч із главою держави, Голова Верховної Ради наголосив: «Ми домовилися, як узгоджувати позиції, знімати напруженість і демонструвати для суспільства єдність дій гілок влади».

На сьогодні в парламенті зареєстровано кілька законопроектів про внесення змін до Конституції України, що фактично є новою редакцією Основного Закону. Зокрема, у варіанті від фракції КПУ взагалі не передбачається посади Президента України. Коментуючи ці законодавчі ініціативи, О. Мороз заявив: «Сьогодні говорити про скасування інституту президентства недоречно і невчасно». Він наголосив, що Україна є і буде парламентсько-президентською республікою, і, можливо, лише згодом можна буде порушувати такі питання. Голова Верховної Ради також висловив упевненість, що «жодного розпуску парламенту не буде». Спокійно ставиться О. Мороз і до намірів деяких політичних сил блокувати роботу парламенту з першого дня роботи нової сесії. За його словами, питання про створення газотранспортного консорціуму ще не вирішено, і жодних домовленостей з цього приводу немає, тривають переговори у форматі «Ющенко—Путін».

Без зайвих емоцій відреагував Олександр Мороз і на запитання про ініціативу фракцій «Наша Україна» та БЮТ про збирання підписів народних депутатів про відставку Голови Верховної Ради. Він зауважив, що депутати мають право ініціювати це питання. «Абсолютно спокійно на те дивлюся за будь-якого варіанта, але шкода витраченого часу на цю справу», — посміхаючись відповів О. Мороз.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).