З прийняттям Закону «Про Кабінет Міністрів» законодавчо пройдено перший етап політреформи. Про це заявив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз на зустрічі з мешканцями Таращанського району Київської області минулої суботи. Говорячи про ситуацію, що склалася із набуттям чинності закону про Кабмін, Олександр Мороз зазначив, що процедура введення закону в дію була здійснена у повній відповідності до Конституції України.

Нині, за словами Голови Верховної Ради, треба реалізувати другий етап політреформи, зокрема дати місцевим органам влади матеріальні, фінансові, кадрові, економічні повноваження, щоб вони могли ефективно працювати. Йдеться про децентралізацію влади і європейську модель управління, за якої виборець буде відповідальним за свій політичний вибір і формування влади. Глава парламенту сподівається, що реформа на місцевому рівні буде реалізована вже цього року.

Олександр Мороз категорично відкинув закиди стосовно недосконалості внесених до Основного Закону змін та звинувачення у незаконності процедури їх ухвалення. Нині, за його словами, відбувається «обєктивний процес зміна системи влади», перехід до парламентсько-президентської республіки.

Голова Верховної Ради України також висловив переконання, що цього року відбудуться позитивні зрушення в економіці і буде успішно виконаний бюджет. Крім того, Олександр Мороз пропонує змінити систему оплати праці в Україні найближчим часом. Він повідомив, що у Верховній Раді України зареєстрований законопроект про погодинну оплату праці, внесений ним і народним депутатом України Іваном Боким. Згідно із законопроектом, погодинну оплату некваліфікованої праці пропонується встановити на рівні не менше 10 гривень за годину, а кваліфікованої на рівні від 25 гривень і вище.

Таку модель, на думку Олександра Мороза, потрібно запровадити з наступного року, що дасть змогу змінити систему оплати праці й позбавитись практики отримання грошей «у конвертах». «Це буде непростий вибір, але він дозволить, зокрема, посилити контроль держави за виплатою зарплати і посилити соціальний захист працівників», — зазначив глава парламенту.