Коли слухаєш те, що говорить, а частіше зачитує лідер так званої Луганської народної республіки, ловиш себе на думці, що мимоволі стаєш свідком якихось незрозумілих рольових ігор. Меседжі Валерія Болотова дивують своєю нереальністю. Так і хочеться запитати «народного губернатора»: а сам він вірить у те, що проголошує? З іншого боку, не можна знехтувати ту логіку, що Болотов заповнює нішу довіри людей, яка виявилася вільною після відвертої капітуляції луганської влади. Луганщина сьогодні без «голови», «твердої руки» і «радикальної думки», а тому на її території господарюють люди з автоматами, тримаючи всіх у страху й диктуючи свою волю.

Обов’язки глави Луганської ОДА  виконує Ірина Веригіна. Пані Веригіна відразу перенесла свій кабінет із неспокійного Луганська до спокійного районного центру Сватове на півночі області. Кажуть, що вона працює, підписує документи й відправляє необхідну документацію в Київ. Але люди бачать інше — безхребетність керівництва обласної виконавчої влади. І лідери самопроголошеної ЛНР цим скористалися, поступово завойовуючи довіру жителів частини регіону. Вони діють різними методами, використовуючи, у тому числі, і синдром людського страху.

Днями, наприклад, у ЛНР створили комісію з відшкодування збитків. Звідки «республіка» братиме кошти на надання такої допомоги, поки що не афішується. Василь Нікітін тільки повідомив, що джерело фінансування знайдено ним самостійно, і кошти будуть виділені спеціально за його розпорядженням. Крім того, нова влада заявляє, що їй вдалося домовитися із приватними перевізниками про зниження ціни на проїзд у міжміському транспорті. Якщо перевізники не закомизяться.

Підприємцям керівник самопроголошеної «народної республіки» обіцяє сприяти розвитку їхнього бізнесу і не допускати мародерства, жорстоко караючи тих, хто заважає нормально працювати. Для цього для підприємців Луганської регіональної торгово-промислової палати створено call-центр. За телефонами «гарячої лінії» можуть звернутися керівники підприємств, у яких виникли проблеми з відвантаженням або доставкою вантажів, їх блокуванням на блокпостах, мародерством або відвертим злодійством.

У ЛНР нині посилено працюють над створенням своєї законодавчої бази. Валерій Болотов не приховує, що основою при її формуванні є російське законодавство.