Затягуючи упродовж кількох місяців призначення нового голови СБУ, секретаріат Президента здійснює в ручному режимі управління спецслужбою, дбаючи за цього не про державні, а приватні політичні інтереси. Так відверто гостро оцінили ситуацію з обезголовленою Службою безпеки народні депутати з провладної фракції Партії регіонів Володимир Сівкович та Ігор Митрошкін і представник опозиційного БЮТу Григорій Омельченко. Політичні сили у них різні, а «родовід» цих депутатів (принаймні Сівковича й Омельченка) один вони вихідці із цієї спецслужби і тому обізнані з її проблемами не з політичних чуток.

Знають, що кажуть, стверджуючи про призначення з подачі президентського секретаріату на керівні пости в СБУ осіб, які не мали досвіду відповідної роботи. «Свої посади ці люди отримують не через професійні якості, а завдячуючи лояльності президентського оточення», — вказується у зверненні депутатів з цього приводу до Генеральної прокуратури України.

«Яскравим прикладом управлінського хаосу» в СБУ вони назвали публікацію розмов Голови Верховної Ради Олександра Мороза, «зроблених за безпосередньої участі спецслужб». І, виходячи з активного втручання президентського оточення у кадрову політику спецслужби, доходять висновку про її «поступове перетворення на знаряддя політичної боротьби». Тому депутати вимагають від Генпрокуратури захистити СБУ від «незаконного тиску» і дати цьому відповідну правову оцінку.