Заява депутатської фракції КПУ у Верховній Раді України

Третій місяць на очах виборців Кіровограда, всього народу України триває безсоромне дійство, що ставить за мету будь-що не допустити передачі влади переможцю виборів 26 листопада минулого року на посаду міського голови комуністу Володимиру Пузакову. Не бажаючи визнати свою поразку як ще одне свідчення неспроможності режиму Ющенка та його ставлеників розв’язувати гострі й невідкладні соціально-політичні проблеми, місцеві органи «помаранчевої» влади, її київські покровителі демонструють цілковиту зневагу до права та закону, захищають фальсифікаторів реальних результатів народного волевиявлення.

Чого варті такі факти? Міська територіальна виборча комісія (голова Багно, секретар Ушаков) відмовилася виконати постанову обласного апеляційного суду, який скасував незаконне рішення цієї комісії щодо визнання виборів міського голови недійсними і зобов’язав її в п’ятиденний термін встановити результати виборів у суворій відповідності з вимогами ст.73 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів». Натомість вона поспішила призначити на 11 лютого цього року повторні вибори міського голови і всіляко форсувала реалізацію цього незаконного акту. За невиконання судового рішення Ленінський районний суд міста Кіровограда порушив проти голови та секретаря ТВК кримінальну справу. Водночас у судовому порядку прийнято рішення про дострокове припинення повноважень згаданої територіальної виборчої комісії.

До кримінальної відповідальності також притягається заступник міського голови, який обіцяв хабара одній з членів ТВК за те, аби вона посприяла проникненню сторонніх осіб у приміщення, де зберігалися проголосовані бюлетені. Чекає належної правової оцінки й історія з жорстоким побиттям секретарем виборчої комісії Ушаковим члена комісії Туровця. В результаті згаданих хуліганських дій постраждалий опинився в реанімації.

Напрошується висновок: у кіровоградських «помаранчевих» не знаходиться нині інших аргументів і засобів, як вирішувати питання боротьби за владу з допомогою зловживань, брутального порушення законів, фальсифікацій, а то й кулачного права.

Парламентська депутатська фракція Компартії України вимагає від Генеральної прокуратури розслідування всіх обставин справ щодо порушень законності в Кіровограді та притягнення до відповідальності причетних до згаданих зловживань посадових осіб.

Ми наполягаємо, аби з відкриттям третьої сесії Верховної Ради на пленарному засіданні було заслухано інформацію Генерального прокурора України про хід розслідування порушених кримінальних справ. З метою забезпечення парламентського контролю за стабілізацією ситуації в Кіровограді вважаємо доцільним поновлення діяльності створеної в грудні минулого року Тимчасової слідчої комісії.

Ми закликаємо всіх виборців Кіровограда перейнятися почуттям відповідальності за долю міста та його майбутнє, не допустити повернення до влади ставлеників корумпованих кланів, мафіозного капіталу та збанкрутілих політиків.

Тільки спільними зусиллями ми зможемо приборкати «помаранчеве» свавілля.