2 лютого із аеропорту Бориспіль до Республіки Куба вирушила чергова група українських дітей, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, для лікування та оздоровлення в санаторному центрі «Тарара».

За словами голови української громадської благодійної організації «Міжнародний Чорнобильський фонд» О. Божка, із 26 відправлених дітей переважна більшість потребують тривалого лікування дерматологічних захворювань, які не лікуються в умовах України. Також цим рейсом на Кубу полетіли тяжкохворі діти в супроводі батьків для можливого оперативного втручання із захворювань: вродженої аномалії сечовивідної системи, гіперплазією нирки, недорозвиненням шийного відділу хребта.

Згідно із розпорядженням Кабінету Міністрів України та наказу Міністерства охорони здоров’я України, дітей, направлених на лікування, відібрано з Київської, Волинської, Дніпропетровської, Вінницької, Черкаської, Донецької, Житомирської областей та міста Києва.

Україно-кубинська програма «Діти Чорнобиля» діє з 1990 року. За цей час більш як 21000 дітей із різних регіонів України змогли значно поліпшити свій стан здоров’я в лікувальних та санаторних закладах Республіки Куба.

За цей час медичну допомогу отримали 459 онко-гематологічних хворих, зроблено 7 операцій з пересадки кісткового мозку. 3527 дітей вилікувані на Кубі від захворювань на важку хронічну патологію, було проведено 189 хірургічних операцій, у тому числі 14 складних операцій на серці, 59 — ортопедичного характеру тощо. Повністю одужали чи отримали стійку ремісію 2897 дітей, яких неможливо було вилікувати в медичних закладах України.

За попередніми даними, кубинська сторона витратила на лікування та утримання на Кубі українських дітей близько 350 млн. дол. США та ніколи не порушувала питання про компенсацію чи повернення витрачених коштів.