Пам’ятний знак із барельєфом Василя Стуса встановлено обабіч міжнародного автомобільного шляху УманьКраковець, на повороті до рідного села поета — Рахнівка, що у Гайсинському районі на Вінниччині.

Споруджували його методом народної будови. Два роки тому на заклик активістів обласної організації УНП зібрати кошти на вшанування пам’яті поета-борця за волю України першим відгукнувся його земляк, підприємець з Гайсина Віктор Ковальчук.

«Для увіковічення імені героя, а Стус для мене не лише талановитий поет, а насамперед мужня людина, не шкода ніяких грошей, — каже пан Ковальчук. — Я також за те, щоб так само гуртом зібрати кошти на видання творів Стуса, його книги мали б бути у кожній книгарні держави». Трудовий колектив Гніванського гранітного кар’єру, що у Тиврівському районі, надав для роботи матеріал. На майже 2,5-метровій гранітній стеллі вінницькі скульптори Володимир Смаровоз та Віктор Басистий помістили барельєф поета, а з трьох сторін зробили написи з його творів.

Вибір місця для пам’ятного знака належить голові Вінницької обласної організації УНП Олені Яворській. «Це те місце, звідки поет вирушав у ще незвідане для нього життя, — каже Олена Григорівна. — До того ж, траса дуже людна, тут інтенсивний рух транспорту. Не побачити звідси пам’ятний знак не можна. Тому люди ще більше дізнаватимуться про нашого славного земляка».

Дехто з водіїв уже зупиняється, бо здалеку бачить гарно облаштовану криницю. Пам’ятний знак встановлено поруч з нею. Жителі Рахнівки кажуть: вона стара, як світ. Коли рахнівчани вертали з доріг додому, часто пили тут воду. Можливо, й Василь робив те саме, коли навідувався у село. Але впродовж останніх років криниця була занедбана. Активісти УНП розчистили її, встановили надійне накриття, щоб запобігти забрудненню джерела, а подача води здійснюється за допомогою насоса.

Вклонитися батьківській землі приїхав з Києва син поета Дмитро, він разом з головою УНП Юрієм Костенком перерізав стрічку під час відкриття ще одного монумента на честь нескореного борця, який віддав своє життя за волю України. 6 січня — день народження Стуса, 13-го його вперше заарештували. Січневі дні особливо пам’ятні для його земляків. Але відкриття монумента не присвячували якійсь даті із життя поета. «Ми зробили його тоді, коли вдалося зібрати кошти», — наголошує О. Яворська.

Вінницька область.