Членів найбільшої у Вінницькій облраді фракції БЮТ позбавили партквитків

Йосип Вінський, який брав участь у партійній «чистці», особисто оголосив список виключених, у якому були навіть представники першої пятірки лідерів минулих виборів до облради. Підставою для прийняття такого рішення Й. Вінський назвав порушення партійного статуту. Про розкол у фракції БЮТ депутати облради дізналися під час свого останнього зібрання. Тоді з трибуни сесії було повідомлено про створення у найбільшій фракції в облраді нового обєднання демократичної платформи. Одразу десять депутатів увійшли до нього. А невдовзі всіх їх позбавили партквитків.

Я не розумію, як у демократичній партії може бути ще одна демократична платформа, зазначив у розмові з журналістами Й. Вінський. Ми не задоволені робою наших фракцій у Вінниці ні в обласній, ні в міській радах. До них у нас не менше претензій, ніж до депутатів у Київській та Житомирській міськрадах.

Пан Вінський критикував депутатів від БЮТ у міськраді за те, що підтримали рішення про підвищення у Вінниці тарифів на житлово-комунальні послуги. Зобовязав їх упродовж двох тижнів відкликати свої підписи. Те саме, на вимогу представника столиці, депутати- бютівці мають зробити стосовно обрання секретаря міськради. «Там, де більшість наших депутатів, наголосив пан Вінський, секретарем ради повинен бути представник від БЮТ. Якщо депутати не відкличуть свої підписи під двома названими вище рішеннями, ми застосуємо до них імперативний мандат».

Неоднозначні процеси відбуваються і в обласній та міській парторганізаціях «Батьківщини». Не всі схвально сприйняли обрання нового керівника обласного партосередку (народному депутату Олені Вітенко, яка очолювала обласну організацію, запропонували зосередитися на роботі у Верховній Раді. Хоча партійці не приховують, що неугодного для столиці керівника змусили поступитися місцем людині, яка беззаперечно виконуватиме вказівки з центру). «Повідомлення про запропоновану кандидатуру ми затупали ногами», — зізнався у розмові з кореспондентом «Голосу України» один з учасників зібрання. Бо, за його словами, людина нічим особливим не заявила про себе у партійному житті. Її мало хто знає. Вона з числа тих, хто «стрибнув у останній вагон партійного потяга...»

Однак дискусії у партії не заохочуються, наголосив на прес-конференції для журналістів керівник демплатформи у фракції БЮТ в облраді Петро Слотюк. За його словами, дедалі більше дає про себе знати авторитаризм та диктат окремих високопосадовців. Депутатам на місцях, без перебільшення, затуляють рота. Звучать фрази на зразок: «Будете робити те, що вам скажуть із Києва!» і т. д. Саме це спонукало нас, продовжує П. Слотюк, до створення демплатформи. Ми маємо намір привернути увагу до неоднозначних процесів, що відбуваються у наших лавах. Дивує те, що партійне керівництво не хоче нас чути. Для прикладу, пан Вінський на прохання про зустріч відповів відмовою. Чого дивуватися, коли навіть питання про виключення з партії розглядалося без нашої участі. Мало того, нас так і не ознайомили з прийнятим рішенням. Такого не було навіть в КПРС. А про позбавлення членства у партії ми довідалися з повідомлення пана Вінського на прес-конференції для журналістів.

«Розкольники» (за таке слово вони ображаються) твердять, що й надалі підтримуватимуть ідеї та виконуватимуть програму партії, бо за це голосували виборці. Навіть після свого виключення продовжують вірити її лідеру і ніколи не зрадять його. Але не певні, що Юлія Тимошенко детально обізнана з ситуацією. Сподіваються, що вдасться донести до неї вичерпну інформацію, у даному разі хоча б через «Голос України». Тривожних сигналів на Вінниччині немало. Розкол має місце і в деяких районних організаціях. Павло Пойда, колишній керівник фракції БЮТ у Замостянській райраді міста Вінниці, повідомив про те, що уже близько ста осіб добровільно відмовилися від партквитків «Батьківщини». А його самого, каже, чотири рази виключали з партії. Щоправда, як мовиться, заочно. Про це він дізнавався з листів із міської парторганізації. Хоч це й дивує, та жоден із них ніким не був підписаний...

Вінницька область.