20 мільярдів кубометрів природного газу, що його видобувають в Україні, цілком вистачає для задоволення потреб населення, якому газ постачається за «соціальними цінами». Однак практика останніх років показує, що неконтрольовані повною мірою державою видобувні підприємства, у тому числі «Укрнафта», «Надра України», cпрямовують призначений для населення газ іншим споживачам. Це змушує «Нафтогаз України» вишукувати ресурси з інших джерел.

Для наведення порядку в сфері поставок газу українського видобутку уряд 16 січня 2007 року видав постанову, яка визначила нові правила розподілу газу, що добувається державними компаніями і підприємствами, в яких держава володіє контрольним пакетом. Мета документа консолідувати ресурси газу власного видобутку з наступним його постачанням винятково населенню. У ситуації, коли імпортний газ буде тільки дорожчати, іншого способу навести порядок на газовому ринку в Кабінету Міністрів просто не залишилося.

Під час аналізу ситуації на внутрішньому газовому ринку в памяті спливають висновки Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, очолюваної народним депутатом Андрієм Деркачем. 4 жовтня 2006 року, після того, як комісія вивчила причини різкого подорожчання українського газу для населення, А. Деркач з парламентської трибуни прямо заявив, що «держава фактично втратила контроль за процесом реалізації газу і нафти українського видобутку». Один із основних висновків, зроблених парламентською комісією, полягав у тому, що, порушуючи цілу низку законів України і постанов уряду, державні і напівдержавні підприємства, що працюють у сфері газовидобутку, поставляли «блакитне паливо» не населенню, а промисловим споживачам. Так, за даними комісії Верховної Ради, собівартість видобутку газу ВАТ «Укрнафта» становила 175 гривень за тисячу кубометрів, ДАТ «Чорноморнафтогаз» — 120 гривень за тисячу кубометрів. При цьому реалізовувався цей газ промисловим споживачам за цінами більш як 500 гривень за тисячу кубометрів. Таким чином, слідча комісія Верховної Ради констатувала факт створення штучної схеми ухиляння від обовязкового продажу газу населенню. Також було рекомендовано привести діяльність компаній «Укрнафта» і «Чорноморнафтогаз» у відповідність з нормами законодавства і навіть позбавити їх ліцензій на постачання природного газу за нерегульованим тарифом.

Відмова видобувних підприємств виконувати норми законодавства пояснювалася тим, що в першій половині 2006 року ціна газу для промислових споживачів була майже вдвічі вищою, ніж для населення.

Уряд, у свою чергу, наполягав на збереженні «соціальної ціни» для населення, враховуючи меншу вартість видобутку газу в Україні, порівняно з дорогим імпортним паливом, і економію на транспортних витратах.

Слід зазначити, що обвинувачення комісії на адресу «Нафтогазу України» у тому, що компанія не змогла добитися дисципліни поставок від інших державних і напівдержавних підприємств, були справедливі лише почасти, оскільки саме ця державна компанія цілком виконувала рішення уряду і постачала добутий в Україні газ винятково для потреб населення за «соціальними цінами».

За підсумками 2006 року, внаслідок ігнорування норм законодавства з боку ВАТ «Укрнафта», ДАТ «Чорноморнафтогаз», НАК «Надра України» утворився дефіцит газу для потреб населення в розмірі більш як чотири мільярди кубометрів. Зважаючи на те, що відключити споживачів було неможливо, для покриття дефіциту «Нафтогаз України» скористався імпортним газом за ціною 95 доларів за тисячу кубометрів. Зрештою це і змусило НКРЕ збільшити ціну газу для населення в середині 2006 року до 414 гривень за тисячу кубометрів. Таким чином, кожний з нас заплатив за неправові дії напівдержавних і державних добувачів природного газу з власної кишені.

Подальше підвищення ціни на імпортний газ змусило уряд почати рішучий наступ на порушників дисципліни поставок українського газу. Кабмін видав постанову №31 від 16 січня 2007 року, яка позбавила видобувні підприємства права самостійно реалізовувати газ. Тепер усі видобувні компанії, у яких частка держави перевищує 50 відсотків, включаючи СП, що добувають газ у рамках спільної діяльності, зобовязані передавати весь газ для реалізації винятково «Нафтогазу України».

Утім, з огляду на зацікавленість тих, хто, часто порушуючи законодавство, привласнив право розпоряджатися українськими газовими родовищами на свій розсуд, можна очікувати спроб протидії рішенню уряду. Приміром, у суди надходитимуть позови від імені «обманутих» акціонерів, а видобувні компанії намагатимуться обійти новий порядок поставок газу. Нагадаємо, що аналогічно чинила «Укрнафта» у 2006 році. Відмовляючись постачати видобутий газ «Нафтогазу України», «Укрнафта» продавала його «приватним» газотрейдерам. А трейдери замість населення поставляли газ підприємствам близької до них промислової групи. Приміром, у жовтні-листопаді 2006 року інформагентства повідомляли про дефіцит імпортного газу, що утворився, та конфлікт, який виник між групою «Приват» і компанією «УкрГазЕнерго», що продемонстрував усю гостроту ситуації на українському газовому ринку.

За інформацією прес-служби «Нафтогазу України», за два тижні, що минули з часу прийняття постанови, ВАТ «Укрнафта», НАК «Надра України» не постачили компанії жодного кубометра газу власного видобутку. Ситуація додатково загострюється серйозною кризою в сфері розрахунків за спожите паливо з боку українських споживачів. Дефіцит коштів може згубно позначитися на стабільності оплати за імпортний газ, що не дасть змоги «Нафтогазу України» перенаправляти його ресурси на забезпечення потреб населення. А отже, питання про те, чи вистачить урядові ресурсів природного газу для постачання населенню в 2007 році залишається відкритим.

Видобуток і розподіл газу українського видобутку в 2006 році, млрд. куб. м

Видобуток газу        Споживання газу в Україні в 2006 р. соціальними категоріями споживачів у 2006 р.

Усього: 20,8                   Усього 19,5

Нафтогаз України/ 14,7

Укргаз видобуток         Населення 18,5

Укрнафта 3,3              Бюджетна сфера 1,0

Чорноморнафтогаз 1,3

Надра України 1,0

Інші 0,5

Примітка: Торік до населення потрапив тільки газ, добутий «Укргазвидобутком» («Нафтогаз України») і частково — «Чорноморнафтогазом». Більш як чотири мільярди кубометрів газу українського видобутку до населення не дійшло.