Вартість нафти на торгах у Нью-Йорку у вівторок зросла до 56,97 долара США за барель — на 2,96 долара США більше, ніж у понеділок.

Отже, купівля нафтових ф’ючерсів швидко відновлює втрачену минулого тижня привабливість. Нагадаю, в середині минулого тижня вартість чорного золота подешевшала у Нью-Йорку на 1 долар, у Лондоні — на 1 долар 30 центів. Холодна погода дається взнаки, попри те, що вона не може бути довготривалим чинником, а стратегічні запаси нафти і нафтопродуктів у США — не привід для занепокоєння. Тим часом цілком зрозуміло, що різкі коливання цін на нафту спонукали країни Заходу форсувати процес формування національних резервів сировини для того, щоб убезпечити себе від імовірних енергетичних криз у майбутньому. Про це достатньо було сказано у Давосі. Усе це разом наводить експертів на думку, що істотних коливань цін на світовому ринку можна очікувати вже у середині березня. Запитання: чи подешевшає бензин у лютому на українському ринку, як прогнозували наші експерти, якщо здешевлення нафти на світовому ринку було доволі короткочасним (торги у вівторок свідчать, що вартість однієї тонни нафти зростає з 340 доларів США до 359)? Важко сказати, остаточні прогнози Мінпаливенерго обіцяє зробити 2 лютого. Але, що поза сумнівом, м’яка українська зима посприяла насиченню ринку нафтопродуктами за помірними цінами, і сьогодні він демонструє завидну стабільність. Два тижні поспіль середня вартість бензину А-95 тримається нижче 3,80 гривні за літр, а низькооктанових бензинів знижується на 1—2 копійки.

ВАТ «Укртранснафта» наразі також вже веде переговори про залучення кредиту в 160 мільйонів доларів США для закупівлі 400 тисяч тонн російської нафти. Право на торгівлю минулого тижня їй надала НКРЕ. За словами голови правління «Укртранснафти» Романа Борща, є намір переробити її на Кременчуцькому НПЗ, а щонайменше 250 тисяч тонн нафтопродуктів мають втримати цінову стабільність на ринку в період підготовки і проведення посівної. Але це означає, що треба збільшувати обсяги прокачування нафти і домовлятися про відповідні квоти у Москві. Чи не запізно? Зниження цін на низькооктановий бензин у дрібному опті, яке спостерігалося впродовж другої половини січня, обіцяє його здешевлення і в першій половині лютого. На цей само період стабільність цін у роздрібу обіцяли і експерти Мінпаливенерго. Але далі все залежатиме від того, чи будуть зусилля «Укртранснафти» з формування стратегічного резерву продуктивні.