Україна має виконувати свої зобов’язання перед Радою Європи. Про це вчора йшлося на прес-конференції постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи за підсумками роботи першої частини сесії ПАРЄ 2007 року, що відбулася у Страсбурзі 22—26 січня. На кінець грудня минулого року, за словами керівника української делегації Віталія Шибка, Україна ратифікувала 60 угод Ради Європи і підписала 29 (для порівняння: на жовтень 2005 року було ратифіковано 46 угод і підписано 22). Моніторинг, зазначив Віталій Шибко, не є чимось таким, що свідчить про меншовартість країни. «Я не вважаю, що це великий тягар для нас. Це хороша школа. Щоправда, можливо, «деякі формулювання в інформаційній записці доповідачів Ханне Северинсен і Ренате Вольвенд після їхньої місії зі збирання даних в Україні (9—12 жовтня) є надто гарячими, — наголосив парламентарій, — бо ті процеси, які відбуваються в Україні, цікаві Європі».

І справді, на відміну від попередніх звітів, позитивних спостережень було більше. Зокрема, доповідачі наголосили на тому, що минулі парламентські вибори, без сумніву, продемонстрували демократичний прорив, ЗМІ стали більш плюралістичними, конкурентоспроможними та незалежними від державного втручання, вперше з моменту здобуття незалежності Україна має демократично обраний уряд, а Прем’єр набагато менше залежить від Президента.

Щоправда, наголосила член постійної делегації Олена Бондаренко, доповідачі побачили й негатив: політика не стала прозорою, бізнес не відокремився від політики, а між Президентом і Прем’єр-міністром відбувається «перетягування каната».

Водночас у Раді Європи, як повідомила Ольга Герасим’юк, занепокоєні проблематикою дотримання свободи слова і брутальними загрозами життю журналістів. Зокрема, розслідуванням справи Георгія Гонгадзе, яке, на переконання європейських парламентаріїв, довго триває і не дає реальних результатів. «Ми переживаємо епоху становлення журналістики», — зазначила Ольга Герасим’юк і додала, що в Україні немає серйозної медійної реформи.

Народні депутати повідомили, що постійна делегація плідно працювала на сесії ПАРЄ і брала активну участь в обговоренні найважливіших питань.